Bíróság engedélyezte az ittas kukázást

Jót tesz a pityókás kukás a közhangulatnak

Mivel némi alkohol javítja a kukásember kedélyét és boldogabbnak tűnik, a közhangulatra is jó hatással van - ezt mondta ki egy korábban elbocsátott szemétszedőről a bíróság.

2013.08.02 11:20MTI

Az ittas kukás javítja a közhangulatot, mert boldogabbnak tűnik, mint józanul - egyebek közt ezzel indokolta ítéletét egy bíróság Portugáliában. A portói 3 fős bírói testületnek munkajogi perben kellett döntenie, nevezetesen abban, hogy egy hulladékbegyűjtő vállalat ittas munkavégzés miatt elbocsátotta egy emberét. A bíróság kötelezi a céget, hogy vegye vissza volt dolgozóját, és fizessen neki 14 havi bért visszamenőleg.

Az ítélet indoklása szerint a vállalatnak nem volt joga meneszteni a férfit, mert az nem szegett meg semmilyen szeszfogyasztási regulát, ugyanis a cég munkaszerződésében nincs ilyen kikötés. "Meg kell jegyezni, hogy egy munkás, ha kapatos, könnyebben elfeledkezik az élet nehézségeiről, az emberek pedig még azt is hihetik, hogy a jókedvű dolgozó nagyon hatékony, kitűnő dolgozó, aki gyorsan elviszi a szemetet" - olvasható a bíróság ítéletének indoklásában.

Fotó: freedigitalphotos.net

A kukás ittassága azért derült ki, mert a kukásautó 2012 februárjában karambolozott. Mind az "anyagmozgató", mind a sofőr megsérült és kórházba került, ahol vért vettek tőlük és kiderült, hogy mindketten igencsak részegek voltak. A köztisztasági vállalat a sofőrt is elbocsátotta, aki azonban a kukással ellentétben nem indított pert.

A bíróság azt helyénvalónak is találja, hogy egy gépjárművezető ne igyon szeszes italt munkája közben. "Az viszont a józan ész ellen szól, hogy egy kukás ne ihasson meg egy üveg sört ebéd után, vagy akár többet, mielőtt visszamegy dolgozni, mert, lássuk be, munkája nem kellemes" - így a bíróság. A testület javasolja a vállalatnak, hogy szabjon alkoholhatárt alkalmazottainak, de ne erőltesse a "zéró toleranciát".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.