Négy éve nem volt ilyen sok vérszívó

Brutális szúnyoginvázió: szinte látni sem lehet a fekete rajtól

Elképesztő mennyiségű szúnyog lepte el az amúgy nem kimondottan szúnyogbarát időjárásáról ismert Alaszkát, egy kaliforniai egyetem rovartanszékének két kutatója évek óta nem látott ilyesmit.

2013.08.01 08:29ma.hu

Még a szakértők is úgy vélik, csaknem "megszámlálhatatlan" tömegben árasztották el a szúnyogok Alaszkát, ami pedig nem épp a vérszívóknak kedvező időjárásáról híres. A Kaliforniai Egyetem Ph.D. hallgatója, Jesse Krause egy kollégájával ment a helyszínre, hogy tanulmányozza a ragadozókat, és mint mondja, az elmúlt négy nyár alatt ilyen szörnyű állapotokat még nem látott. A szúnyogok elszaporodása mögött ugyanakkor szerinte egyértelműen az éghajlatváltozás miatt elvándorló madarak állnak, amelyek korábban gondoskodtak az ökológiai egyensúly fenntartásáról.

A kutató 78 napot töltött a régióban, ezek egyikén készült az alábbi videófelvétel is: a nagy tömegben kikelt, de a madarak által nem megtizedelt szúnyogoktól szinte mozdulni sem lehet, csak különleges védőöltözetben lehet megmaradni a környéken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.