Mesterséges megtermékenyítés után lett terhes

A világ legöregebb kismamája: 70 évesen szült

Nagy vitákat váltott ki, amikor a 70 éves indiai nő úgy döntött, gyereket akar szülni, és ehhez még a pénzt sem sajnálta, hogy mesterséges úton segítsék a megtermékenyülését. Kis híján bele is halt...

2013.07.18 16:05ma.hu

Amikor 2008-ban megszülte a lányát, óriási felháborodást váltott ki az indiai Rajo Devi Lohan esete, az asszony ugyanis 70 évesen döntött úgy, hogy belevág a lombikprogramba, hogy szülhessen a férjének - akinek van egy második, nála sokkal fiatalabb felesége is. A botrányt leginkább az szította, hogy ebben a korban már több mint kockázatos volt bevállalni egy efféle beavatkozást, és az ellenzők félelmei kis híján be is igazolódtak, amikor a kezelés és a terhesség nehézségei után az asszony majdnem belehalt a szülésbe, majd hosszú időn keresztül küszködött a szövődményekkel.

Most, öt évvel később azonban már ki meri jelenteni, hogy amíg férjhez nem adja a lányát, Naveent, addig nem halhat meg, és ez a tudat minden nehézségen átlendíti - számolt be a Daily Mirror. "Az egyetlen ok, hogy a betegségeim ellenére még mindig élek, az Naveen" - fogalmazott a nő. "Ő Isten ajándéka számomra, és nem engedhetem meg magamnak, hogy meghaljak, míg ő férjhez nem ment. Ez akkor történhet meg, amikor már betöltötte a 15. évét, de addig nem halhatok meg."

Fotó: freedigitalphotos.net

Rajo egyébként öt évvel ezelőtt annyira kétségbeesetten akarta ezt a gyermeket, hogy még hitelt is felvett, amiből állni tudta az in vitro-kezelések költségeit. Most büszke arra, hogy túlélte azt az orvost, aki a szülést levezette, annak dacára, hogy az orvos által javasolt ágynyugalmat sem tartotta be - emiatt alakultak ki nála a betegségek. "Nem szoktam hozzá a pihenéshez, és emiatt Naveen születése után is dolgoztam. Számomra a munka olyasvalami, amit egész életemben csináltam" - magyarázta.

Naveen az első, és valószínűleg az utolsó gyermeke is Rajónak, így a nő azt mondja, a jövője miatt sem kell túlságosan aggódnia, mert egyedüli örökösként rá fog szállni a több mint 5 hektáros földterület, ráadásul ha igyekezete ellenére mégsem sikerülne megtartania a fogadalmát és idő előtt meghalna, még mindig ott lesz a férje és a "másik anya", Umi, hogy felnevelje a kislányt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.