Bizarr halálmúzeum Texasban

Az utolsó szó jogán: kivégzés előtt így búcsúztak a gyilkosok

Amerika egy államában sem végeznek ki annyi elítéltet, mint Texasban, néhány hete elérte az 500-at a végrehajtott halálos ítéletek száma. De vajon hogyan búcsúztak az élettől a gyilkosok?

2013.07.08 12:11ma.hu

Néhány hete kivégezték az 500. elítéltet is Texas államban, ott, ahol egész Amerikában a legmagasabb a végrehajtott halálos ítéletek száma. Ebből az alkalomból nemrégiben útjára indítottak egy honlapot is, amely összegyűjti és nyilvánosan közreadja a kivégzett rabok utolsó szavait, amelyet azóta, hogy 1982-ben visszaállították a halálbüntetést, szorgalmasan feljegyeztek és archiváltak.

A gyűjtemény bizarr összefoglalója annak, hogyan látják az életet és a halált az utolsó percükben azok az emberek, akik gyakran évek óta várnak a vég eljövetelére. Számos elítélt ilyenkor még egy kétségbeesett utolsó próbálkozást tesz, hogy ártatlanságát bizonygassa, mások az áldozatuk hozzátartozóitól kért bocsánatot, és olyan is van, aki egyszerűen csak elmondja, számára csak az fontos, hogy Isten miképp ítéli meg őt és a cselekedeteit.

Az első elítélt a halálbüntetés elfogadása után Charlie Brooks Jr. volt, aki 1982. december 7-i utolsó, a sajtónak adott írásos nyilatkozatában kifejtette, hogy muzulmán hívőként mindig is Allah parancsai szerint kívánt élni és nem fél a haláltól, mert hiszi, hogy a földi lét csak egyfajra ráhangolódás a valódi életre, ami a halál után kezdődik. A méreginjekcióval végrehajtott ítélet előtti utolsó szavai is Allahhoz szóltak, de magáról a gyilkosságról - amellyel kapcsolatban egyébként még az ügyészségnek kétségei voltak, mert csak közvetett bizonyítékok álltak a rendelkezésükre - egyetlen szót sem ejtett.

Néhányan még a halál előtti másodpercekben is viccelődni próbáltak, mint például az az elítélt, aki az utolsó szó jogán a kedvenc csapatát buzdította Hajrá, Cowboys! felkiáltással, de olyan is akadt, aki a siralomházban töltött 9 év után azt mondta: nagyon sokat gondolkozott a halálbüntetésen, hogy vajon valóban ez a megfelelő ítélet-e a számára, de bármi is legyen a válasz, egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy nélküle a világ jobbá és biztonságosabbá válna.

A legutóbbi, június 26-án kivégzett rab, Kimberly McCarthy a következőkkel búcsúzott: "Csak annyit szeretnék mondani, hogy köszönöm mindenkinek, akik támogattak az évek során: Campbell tiszteletesnek a lelki útmutatásért, Aaronnek, Darrian fiam apjának, és Maurie-nak, az ügyvédemnek. Köszönöm mindenkinek. Ez nem veszteség, ez a győzelem. Tudjátok, hogy hová megyek. Hazatérek, hogy Jézussal legyek. Őrizzétek meg a hitet. Szeretlek mindannyiatokat. Köszönöm, tiszteletes."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.