Sosem járt Franciaországban az ausztrál nő

Beütötte a fejét, azóta francia akcentussal beszél

Nyolc évvel ezelőtt súlyos autóbalesetet szenvedett, jó ideig egyáltalán nem tudott beszélni, aztán a gyógyszerek miatt volt érthetetlen, amit mondott. Végül francia akcentussal szólalt meg.

2013.06.17 13:35ma.hu

Leanne Rowe soha életében nem járt még Franciaországban és nincsenek francia ismerősei, akiktől "ráragadt volna az akcentus, az ausztrál nő mégis egyre frusztráltabb, amiért beszéde erős franciás beütést kapott egy súlyos autóbaleset óta. Az asszony nyolc évvel ezelőtt sérült meg a balesetben, amelynek során olyan erősen beütötte a fejét, hogy sokáig egyáltalán nem tudott beszélni: a koponyája hátsó része és az állkapcsa tört el.

Amikor apránként kezdett visszatérni a beszédképessége, többen megjegyezték, hogy eléggé érthetetlen a kiejtése, de akkor azt az erős gyógyszerek hatásának tudták be. De amióta végleg elhagyhatta a gyógyszereket, a francia vonás ugyanúgy kísérti. "Rettenetesen dühössé tesz engem, mert bár semmi bajom a franciákkal, én mégiscsak ausztrál vagyok!" - fakadt ki a nő az ABC televíziócsatorna műsorában.

Leanne Rowe a családjával (Fotó: ABC)

Háziorvosa, Robert Newton elmondta, hogy ez az úgynevezett idegen akcentus szindróma, amelyben tudomása szerint Leanne előtt csak egy ausztrál illető szenvedett. "Leanne-t már azelőtt is ismertem, és teljesen normális, ausztrál kiejtése volt. Igaz, hogy az iskolában tanult franciául, de sosem járt Franciaországban és nincsenek francia barátai se" - mondta az orvos. A szakemberek szerint az okozza ezt a betegséget, hogy az agynak az a része sérül, amely a beszéd fölötti ellenőrzést végzi. Leanne annyira szégyelli, ami történt vele, hogy szinte remete életmódot folytat, csak éjszaka hagyja el a házát, hogy ne találkozzon senkivel, ha pedig ügyeket kell intéznie, a lánya beszél helyette.

Az első dokumentált esetet 1907-ben diagnosztizálták. 2010-ben Új-Zélandon alakult ki hasonló kór egy sclerosis multiplexben szenvedő nőnél, akinek a kór szintén az agy beszédközpontját támadta meg, ő egy egészen különleges egyveleggel szólalt meg: walesi, skót és észak-londoni keverék jelent meg a kiejtésében. Egy birminghami nő, Debie Royston egy súlyos influenzafertőzés után kezdett franciás angollal beszélni, az ugyancsak angol Alun Morgan pedig 81 évesen tért magához a stroke-ból, azóta walesi hangzással ejti a szavakat - írta a Daily Mirror című lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.