Eddig még senki nem tudta megoldani

Egymillió dollárt ér a 30 éves matekrejtély

Egymillió dolláros jutalmat ajánlott fel egy tehetős dallasi bankár annak az egyelőre még ismeretlennek, aki képes bebizonyítani a "nagy Fermat-sejtést". A feladvány három évtizede okoz fejtörést.

2013.06.06 07:57ma.hu

Kereken egy millió dolláros jutalmat ajánlott fel a dallasi Andrew Beal, aki amellett, hogy tehetős bankár, még a matematikát is imádja. Olyannyira, hogy hosszú évek óta szeretne megoldást találni az egyik számelméleti problémára, de hiába ajánlott fel már 1997-ben 5000 dolláros jutalmat annak, aki levezeti a bizonyítást a sejtésére, egyelőre senki nem állt elő a zseniális képlettel. Az összeg azóta folyamatosan növekedett, most pedig elérte a bűvös milliós határt.

Részlet a Good Will Hunting című filmből

A probléma már a '80-as évek óta foglalkoztatja Bealt, az Amerikai Matematikusok Közössége is azóta dolgozik a feladaton, mindhiába. A közösség szóvivője, Michael Breen elmondta, hogy a Beal által felvetett úgynevezett Fermat-tétel annyira bonyolult, hogy egyelőre évszázadok óta áll megoldás nélkül - számolt be a Metro című brit lap. Beal most azt mondja, a kitűzött jutalommal főként a fiatalokat szeretné arra ösztönözni, hogy matematikai és tudományos vonalon folytassák a tanulmányaikat.

"Bízom benne, hogy egyre több fiatal látja meg a matematika csodálatos világát" - fogalmazott a matematikus-bankár. Pierre de Fermat a 17. században dolgozott ki több matematikai elméletet is, melyeket idővel mind sikerült konkrét levezetéssel bizonyítani, egyetlen kivétellel, amelyet "a nagy Fermat"-nak is neveznek szakmai körökben. A legközelebb egy Andrew Wiles nevű matematikus került a megoldáshoz 1994-ben, de ő is csak a Fermat-sejtés igazságtartalmát tudta bebizonyítani, magának az alaptételnek a megoldása tehát továbbra is várat magára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.