A létező falu nem kér a nemlétező papból

Kitoloncolták Tibi atyát Máriakálnokról

"Kitoloncolta" Máriakálnok polgármestere a Győr-Sopron megyei faluból a közösségi oldal egyik legnagyobb fiktív sztárját, Tibi atyát. Mint mondta, ő nem tartja viccesnek az álpap ámokfutását.

2013.05.28 17:56ma.hu

Tibi atya egy nem létező, mégis igen népszerű pap, aki jellemzően a Facebookon osztja az igét a vallást kissé lazán értelmező híveknek. A fiktív lelkész alig öt hónapja, tavaly karácsony előtt két nappal hozta létre a közösségi oldalon működő profilját, ám ez a rövid idő alatt több mint 117 ezer követőre talált, akik valósággal falják a mindennapi áldásait. Persze ezeket a követőket aligha találjuk meg vasárnaponként az "igazi" templomokban: Tibi atya egyfajta fricskát mutat a korábban hangos botrányokba keveredett egyházi méltóságoknak.

Tibi atya nem veti meg a misebort, ennek megfelelően a helyi kocsmában is gyakrabban található meg, mint a parókián, a míves beszéd sem az erőssége, de a legnagyobb hibája mégis az, hogy úgy döntött, Máriakálnokon, egy Győr-Sopron megyei kis településen fog szolgálatot teljesíteni. A falubeliek persze egy darabig tűrték Tibi atya ámokfutását, de mostanra betelt a pohár, a falu elöljárói - élükön a polgármesterrel - úgy döntöttek, az álpapnak bizony mennie kell.


Tibi atya persze nem esett kétségbe, költözik ő örömest, de most már - hogy meg ne sértse senki érzékenységét - megalapította inkább Humbákfalvát, ahol serényen folyik a munka, de még serényebben a bor meg a sör, és bár egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a merevrészeg Gézával verik le a cölöpöket, nem sok kétség lehet afelől, hogy hamarabb fog felépülni a kocsma és a szeszfőzde, mint a templom.

A "költözés" jelentőségét egyébként jól példázza az egyik komment, amit magunk sem fogalmazhattunk volna meg jobban: "2014-es történelem érettségi.: Jellemezze a térkép alapján a Tibi atya kivonulását Máriakálnokból. Az esszében térjen ki a kivonulás részleteire, a vándor alatt meglátogatott kocsmákra, az új rend megalapulására és bevonulást a Humbák megencébe."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.