Az orvosok tehetetlenül állnak az eset előtt

10 hete megállíthatatlanul csuklik - még álmában is

Hiába próbálkoztak eddig bármivel, hatástalan maradt, sőt, az okát sem sikerült egyelőre kideríteni, hogy mi okozhatja egy 13 éves lánynak a két és fél hónapja tartó, még álmában sem csillapodó csuklását.

2013.04.04 15:05ma.hu

Amikor egy januári délutánon a 13 éves Emily Marshra rájött a csuklás, még nem gondolta, hogy hová fog fajulni az egyébként is kellemetlen tünet, azt pedig végképp nem hitte volna, hogy két és fél hónappal később az újságba is bekerül a rejtélyes rendellenességgel. Az angliai Wallingtonban élő diáklány azóta, azaz pontosan 10 hete képtelen abbahagyni a csuklást, amely szabályos két másodperces időközönként készteti "hökkenésre".

A kamaszodó kislányt még álmában sem hagyja nyugton a csuklás, napközben pedig annyira kimeríti a szabálytalan levegővételek miatt a tünet, hogy az iskolából is kénytelen délutánonként hazamenni és lepihenni. Az elmúlt két és fél hónap alatt orvosi vizsgálatok egész során vett már részt, köztük az ultrahangos vizsgálaton, mellkasröntgenen, endoszkópián és MRI-vizsgálaton, de az orvosok még mindig csak tehetetlenül tárják szét a kezüket, amikor arra kellene válaszolni, hogy mi okozza a több mint egyszerűen zavaró tünetet.



Emily közben számtalan módszert kipróbált, hogy elmúljon a csuklása, volt csontkovácsnál és hipnotizálták is, már a különféle babonákat is végigcsinálta, de mindhiába. "Mindent megpróbáltam, még a kanál ecetet is. Borzalmas, állandóan újra meg újra kezdődik" - panaszolta a lány. "Próbáltam hanyatt fekve inni, visszatartottam a lélegzetem és az iskolában mindenki állandóan ijesztgetett, de semmi" - mondta.

Nem túl biztató hír, hogy nem ő az egyedüli, aki megállíthatatlan és megmagyarázhatatlan csuklástól szenved - emlékeztetett a Daily Telegraph című brit lap. A rekordot egy amerikai férfi, Charles Osborne tartja, aki még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, ő 1922-ben kezdett el csuklani, és abba sem hagyta egészen 1990-ig, amikor ugyanolyan titokzatosan, ahogy elkezdődött, 68 év után abbamaradtak a rekeszizom-rángások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.