Büntetik, aki nem a mobilvécében intézi a dolgát

Képek - "Hadüzenet" a riói karneválon: jaj az útmenti vizelőknek!

Hadat üzentek a brazil hatóságok a világhírű riói karnevál egyik legkellemetlenebb kísérőjelenségének, a nyilvános helyeken való vizelésnek.

Rióban újra dúl a karnevál - 2. rész képgaléria

2013.02.08 09:29MTI

A hivatalosan pénteken kezdődő riói karnevál előtt már hetekkel utasították a rendőröket, hogy figyeljenek oda jobban azokra, akik nem a kihelyezett 18 ezer hordozható illemhelyen, hanem szabálytalanul, az út szélén, kapualjakban, járdákon, parkokban könnyítenek magukon. A karneváli próbák és az úgynevezett háztömbpartik során január 20. óta már 321 személyt, köztük 16 nőt és három külföldit állítottak elő nyilvános helyen való vizelésért.

A különösen durva szabálysértőket megbírságolják, de a többség büntetése csak annyi, hogy kénytelen a rendőrőrsön eltölteni egy kis időt, az esetek többségében ott megvárni a parti végét.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


Az intézkedés bevallott célja nem a büntetés, hanem a népnevelés. A hatóságok egyszerűen véget akarnak vetni egy gyakorlatnak, amely a legtöbb panaszra ad okot a lakosság részéről. "Erre van a legtöbb panasz" - jelentette ki Alex Costa, Rio de Janeiro közrendügyi főilletékese, mélyen együtt érezve az érintett lakosokkal, akiknek elegük van az átázott és bűzlő kapualjakból, autófeljárókból, járdaszegélyekből.

A szerdáig tartó karnevál alatt a rendőrökön kívül a tavalyinál kétszer több, összesen 7700 közterület-felügyelő próbálja fenntartani a rendet, fellépve nemcsak az engedély nélküli utcai árusok és a szabálytalanul parkolók, hanem a tilosban vizelők ellen is. A megerősített járőrözés része a karneválhoz kapcsolódó általános rendcsinálási erőfeszítésnek, amely egyfajta főpróbának is tekinthető a jövő évi labdarúgó-világbajnokság és a 2016-os olimpia előtt.

Idén 6 millió nézőt várnak a világ leghíresebb és legpazarabb karneváljára, amely 665 millió dolláros üzletet jelent Brazília második legnagyobb városának, elsőszámú turisztikai célpontjának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.