Felvonultak a szambaiskolák

Forró képek - Tetőpontjára hágott a Riói Karnevál

Csúcspontjához érkezett a riói karnevál: lezajlott a város szambaiskoláinak első felvonulása: hét díszes csapat vonult végig a 700 méteres úton a lelkes nézők sora között.

Rióban újra dúl a karnevál - 1. rész képgaléria

2012.02.20 11:29MTI

A 13 legjobb riói iskola közül hét vonultatta fel színpompás kocsijait, melyek zenészekkel és táncosokkal vonultak fel a nagyjából 72 ezer helyszíni és több millió televíziónéző előtt a "Szambodromban", azaz a 700 méter hosszú, stadionhoz hasonlóan széksorokkal szegélyezett sugárúton helyi idő szerint vasárnap este.

A komplexumot még 1984-ben avatták fel, a jelenlegi állapota a decemberben 104. születésnapját ünneplő, máig aktív Oscar Niemeyer építész munkáját dicséri.

A hatalmas szabadtéri "színpadot" a közelmúltban egészítették ki további 12 500 férőhellyel, valamint megközelíthetővé tették a mozgáskorlátozottak számára, és akusztikailag is javítottak rajta.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


A Riói Karneválon felvonuló iskolák minden évben egy-egy meghatározott téma köré építik nagyjából 90 perces műsorukat. Az egyes produkciókat szigorú zsűri pontozza, hogy aztán kihirdethessék az idei év "karneváli bajnokát".

A harc kemény, és a dél-amerikai országban legalább olyan heves indulatokat vált ki, mint a labdarúgás. Minden szambaiskolában nagyjából 3-5 ezer táncos mutatja be tudását, akik gyakran a város favelláiból, azaz bádogból épült szegénynegyedeiből származnak.

Egy iskolának a show nagyjából ötmillió dollárba kerül, amely összeget manapság gazdag vállalatok szponzorációjából szedik össze, ám még mindig nem elhanyagolható a tiltott szerencsejátékokból eredő "nem tiszta" pénz sem.

Az iskolák két nap alatt vonulnak fel, a mulatság azonban öt éjszakán át folyik a város utcáin, ahol nagyjából 12 ezer rendőr ügyel a biztonságra. A riói karnevál 250 ezer ember számára kínál időszakos munkát, és 640 millió dollárral gazdagítja a nagyváros kasszáját. Ebben az időben ugyanis 850 ezer turista özönli el a szállodákat.

Tekintse meg galériáinkat:
Rióban újra dúl a karnevál - 1. rész
Rióban újra dúl a karnevál - 2. rész

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.