A tél és a tavasz színes küzdelme

Karneváli hangulatban Európában

A farsangi időszak a karneválok, bálok és mulatozások ideje. Európa-szerte emberek ezrei ünneplik meg pompás forgatagokkal a tél végének közeledtét és a tavaszvárást. Nézzünk hát körül az országokban!

2011.02.14 14:10napiotthon.hu

A farsang a tél és a tavasz közti küzdelmet jelenti. Az óév eltemetésekor vagyis szilveszterkor már elkezdődik a mulatozás, azonban a farsanggal kulminálódik a hangulat. A karneválok, a fényes forgatagok, a határok nélküli öröm ünnepe ez. Európa-szerte hasonló jegyeket őriznek a mulatozások, nézzünk kicsit körül!

A leghíresebb karnevál talán a velencei, amely rengeteg látogatót vonz. Állítólag az 1200-as évek óta hagyomány, akkor ugyanis hősök hazatértét ünnepelték meg így az összegyűlt emberek. A monda szerint kalózok keze közül szabadított ki egy bátor férficsapat egy csodaszép velencei leányt.  Érdekes adat, hogy bár évszázados gyökerei vannak, 200 év után 1980-ban keltették életre ezt a hagyományt.

A város lenyűgöző pompát áraszt, a hangulat a tetőfokára hág. A karneválnak egy fontos üzenete van: az élet játék, élvezzük hát! Az ünnepet később a vallási rituálékhoz is társították, úgy, mint a böjtöt, jobban mondva a húshagyókeddet. A név eredete is innen jön: "carne vale”, azaz búcsú a hústól.

A tíz napos esemény egyre felszabadultabb mulatozásoknak adott helyet az évszázadok alatt. A folyamatos zene, tánc és az álarcos forgatag jellemzi a velencei karnevált.  Február 6. és 16 között ellepik a szűk utcákat a helyi lakosok és turisták. Az ünnepség azzal veszi kezdetét, hogy a karnevál ceremóniamestere földhöz vág egy porcelángalambot a Szent Márk téren. Ez a varázsszó, kezdődhet a féktelen örömünnep!

A maszkok sokasága valóban lenyűgöző: a bauta, amelyeket kezdetben csak az arisztokraták viselhettek, a fejre terített fátylat és kámzsát jelenti. Az arcra olyan fehér maszkot tettek fel, amely a szájat szabadon hagyta. Ez a volto. Tollakkal díszített kalappal egészítették ki a megjelenést.

A másik legismertebb álarc a pestisdoktor. Neve onnan ered, hogy az 1630.-as évei járvány idején hasonló csőrszerű maskarával jártak-keltek a gyógyítók Velence utcáin. A hagyományos farsangi öltözet alapdarabja a szürke vagy fekete selyemköpeny.

Spanyolországban
sem akarnak kimaradni a jóból. Madridban és Sevillában díszes álarcokban vonulnak fel az emberek, az esték pedig vidám és táncos fiestákkal telnek.

Franciaországban
, Párizsban a kövér ökröt, vagy ahogyan ők nevezik, a boeuf gras-t vezetik végig a városban, így fejezik be a farsang ünnepét. Természetesen itt is népszerűek a maszkok, a csillogás és a napokon át tartó mulatozások. A híres nizzai karnevál sem maradhat le a farsang-térképről, itt díszes kocsik vonulnak fel, és végelláthatatlan virágtenger köszönti a turistákat.

Németországban
a húshagyó keddet illusztris módon bolondok keddjének nevezik (Narrenfest), hiszen ez a nap valóban a féktelen hangulaté, ilyenkor csúcsosodik ki a farsang. A rajnai karnevál közös jegyeket mutat a magyar farsanggal, ugyanis itt is megünneplik az asszonyfarsangot, amikoris a nők egy napig férfiként viselkedhetnek: káromkodnak, isznak és maximálisan kiélvezik a semmittevést.

Ausztriában
, Villachban az egész város álarcok mögé rejti magát, nagyon mulatságos helyzetet teremtve ezzel. A polgármester egy napra megválik a város kulcsaitól, hivatalát a Farsang Hercege veszi át, aki aztán egy napra engedélyez minden őrültséget a városnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.