Most még lány, de kamaszkorára fiú is lehet

Nemi szervek nélkül született: nem tudják, fiú-e vagy lány

Egy év után sem lehet biztos benne egy moldovai család, hogy vajon fia van vagy lánya, a kicsi ugyanis nemi szervek nélkül született, és a hormonvizsgálat eredménye nem feltétlenül végleges.

2013.02.04 13:29ma.hu

Egyelőre Alexának hívják és kislányként kezelik, de könnyen lehet, hogy kamaszkorára Alexander lesz abból az egy éves kisgyermekből, aki Moldovában született, de sem férfi, sem női nemi szervei nincsenek. A család azt remélte, hogy a baba néhány hetes korában elvégzett hormonvizsgálattól okosabbak lesznek, ám mint kiderült, hiába van túlsúlyban pillanatnyilag a női hormon, a serdülőkorban ez könnyen visszájára fordulhat és mire felnő, asszony helyett férfivá érik a kislány.

A veleszületett fejlődési rendellenesség igen ritka, ráadásul nem a nemi identitás jelenti a legnagyobb problémát. A nemi szerv kifejlődésének hiánya miatt a gyermek gyakran szenved vesemedence-gyulladástól, rendszeresen belázasodik és a betegségre jellemző, hogy vizelettartási problémákkal is meg kell küzdenie. Az édesanya abban bízik, hogy legalább ez utóbbit egy műtéttel rendbe lehet hozni, ám az operáció - amit Moszkvában el is tudnának végezni - 20 ezer dollárba kerül, amit egyelőre lehetetlennek látnak előteremteni, az anya ugyanis nem tud dolgozni a beteg gyermek miatt, az apa pedig külföldön kapott munkát.

A család ezért most a sajtó nyilvánosságához fordult és azt remélik, hogy az esetükről beszámoló környékbeli híradások - tévé, újság és online sajtó - segítségével sikerül annyi adományt összegyűjteniük, ami elegendőnek bizonyul a műtéthez - számolt be a manna.ro című román hírportál. A rendellenesség egyébként akár végzetes is lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.