Balesetnek hitték, gyilkosság volt

Lekaparta a jackpotot - aztán ciánmérgezésben meghalt

Nem sokáig élhetett abban a boldog tudatban, hogy milliomos lett és megváltozott az egész élete: a kaparós sorsjegy nyertesével valaki még azelőtt végzett, hogy felhevette volna a pénzt.

2013.01.08 17:29ma.hu

Váratlanul halt meg, a rendőrség eleinte mégis véletlen balesetként tekintett egy friss milliomos tragédiájára, és csak azt követően kezdték alaposabban megvizsgálni az esetet, hogy a család ragaszkodott a toxikológiai tesztekhez. A 46 éves Urooj Khan egy Illinois állambeli üzletben vásárolta azt a kaparós sorsjegyet, ami a jackpotot rejtette, kereken egy millió dolláros nyereménnyel. A Chicagóban élő férfi azonban úgy döntött, nem veszi fel egyben a pénzt, hanem részletekben kéri az összeget, első körben 600 dollárt, ami az adók levonása után 425 ezer dolláros nettó összeget jelentett.

Amikor megtudta, hogy nyert, egy ünnepélyes átadón egy jelképes, 1 millió dolláros csekkel a kezében állt kamerák elé és elmondta, hogy a pénz egy részéből a saját üzleti vállalkozását fogja finanszírozni, de valamennyit gyermekkórházaknak is adományoz majd. A szelvényt tavaly július 19-én adta le, egy nappal azt megelőzően, hogy váratlanul elhunyt - az összeget pedig csak augusztus 15-én fizették volna ki neki. Az amerikai szerencsejáték-törvény értelmében ha egy nyertes még a kifizetés előtt meghal, akkor a pénz a hagyatéka részét képezi és az örökösök kapják meg az őket megillető arányban és módon.

Amikor július 20-án Khan súlyos rosszullétre panaszkodva kórházba ment, majd nem sokkal később meghalt, nem végeztek boncolást, mert a 45 év felettiek esetében ezt csak akkor teszik meg, ha a halál hátterében gyanús körülmények merülnek fel. A férfinál azonban erre semmi nem utalt, és csak a családtagok makacs kérését követően csináltak toxikológiai vizsgálatot. Az eredmény megdöbbentő volt: a férfi szervezetében halálos adag cianidot találtak.

"A ciánnal végrehajtott gyilkosságok meglehetősen ritkák, mert nehéz hozzájutni, de könnyű felismerni, az áldozat bőre gyakorta teljesen elkékül a méregtől" - mondta el Deborah Blum mérgezési szakértő a The Daily Mirror című lapban. "Ráadásul ez nem olyan méreg, aminek nincs íze, nagyon erős és keserű szájízt hagy, így ha valaki lenyelte, akkor tudnia kell, hogy valami rossz volt" - tette hozzá. Igaz, bizonyos mennyiség fölött már hiába tudja az áldozat, hogy megmérgezték, mert akár öt perc alatt is képes végezni vele a méreg, már egy egészen kis mennyiség is - belélegezve, injekcióval vagy lenyelve - halálos. "Megzavarja a sejtek oxigénszállító képességét, és kínokkal járó, görcsös véget ér az élet. Lényegében olyan, mintha megfulladna az ember" - magyarázta a szakember.

A vizsgálati jelentés novemberben érkezett meg, de a rendőrség csak most jelentette be, hogy az esetet innen kezdve gyilkosságként kezelik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.