Szakértők szerint nem történt valódi támadás

Csalás volt a kisgyereket elragadó sasos videó?

Futótűzként terjedt el néhány napja az interneten az a videófelvétel, amelynek tanúsága szerint egy szirti sas csapott le egy kisgyerekre és kapta fel, ám szakértők elemzése szerint nem az történt, ami látszik.

2012.12.20 09:29ma.hu / MTI

A megdöbbentő videó Montrealban, a Mont-Royal parkban készült, ahol egy járókelő épp egy ott köröző szirti sast filmezett, de legnagyobb meglepetésére a sas váratlanul alábukott és a kabátjánál fogva felemelt egy nagyjából egy év körüli kisgyermeket, majd egy méterrel odébb a földre ejtette. Az esetet filmre vevő férfi a kamerát továbbra is bekapcsolva rohant oda a családhoz, de jól látható, hogy az ijedtségen kívül semmi komoly baja nem esett a kicsinek.

Mostanra azonban több szakértő is azt derítette ki, hogy a felvétel nem valódi, pontosabban nem az történhetett a valóságban, mint amit a filmen látunk. Az ornitológusok azt ugyan elismerik, hogy a szirti sas a legnagyobb ragadozó madár egész Észak-Amerikában, ám többen úgy vélik, hogy a videón nem ilyen csapott le. Annál is inkább, mert Kanadában ez a faj nem őshonos és rendkívül ritkán fordul elő Montreal térségében - állítja Kenn Kaufman madárszakértő egy facebookos bejegyzésében.

Ráadásul a képeket kockáról kockára kivesézők arra a megállapításra jutottak, hogy az árnyékok "nem valós szögűek", a feltételezett csalásra további bizonyítékként a gyermek mozgásában fellelhető "furcsaságokat" emelték ki, úgy vélik, nem így kellett volna mozdulnia a kicsinek azt követően, hogy a sas - vagy valami hasonló - visszaejtette őt a földre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.