Először és utoljára kóstolhatták "civilek"

Órák alatt elkapkodták a világ legfinomabb, de legritkább sörét

Első - és talán utolsó - alkalommal volt kapható az Egyesült Államokban egy rendkívül ritka belga sör, amelyet egy trappista kolostorban állítanak elő, és amelyet a szakirodalom, valamint a rajongók is a "világ legjobb sörének" kiáltottak ki.

2012.12.14 09:29MTI

Pár óra alatt elkapkodták a Westvleteren XII névre hallgató sört. A flandriai Saint-Sixte-apátságban készülő italt általában csak helyben és csak megrendelésre árulják. Ám az apátság a felújítási munkálatok miatt némi pénzügyi zavarba került, így a szerzetesek elhatározták, hogy kivételesen a kolostor falain kívül is hozzáférhetővé tesznek egy bizonyos mennyiséget.

"Azt hiszem, ez lesz az utolsó ilyen alkalom. A szerzetesek azt mondták: barátok vagyunk, nem akarunk túlságosan kommerciálisak lenni. De szükségünk volt némi pénzre, hogy felújítsuk a rendházat. A dolgok ezután visszaállnak a régi kerékvágásba" - tolmácsolta a rend filozófiáját a sörfőzde szóvivője, Mark Bode. Csütörtökön ezért az Egyesült Államokban és további néhány helyen piacra dobtak 15 ezer hatüveges díszdobozt egyenként 84,99 dollárért (18 400 forint).

A szakboltokból azonban még ezen a borsos áron is pár óra alatt elkelt a teljes készlet, délután pedig két karton felkerült az eBayre, ahol a kikiáltási áruk már 300, illetve 450 dollárra kúszott fel. Egyelőre még nem kelt el egyik sem, de egy harmadik doboznál a licit már 202 dolláron áll.

Néhány szemfüles magáneladó megbontotta a csomagot, így üvegenként kínálja eladásra a Westvleteren XII-t. A különálló palackok 41 dollárnál tartanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.