A digitális kotta új távlatokat nyithat

A papír már elavult: táblagépről zenél a belga zenekar

Az első digitális kottából játszó zenekar címére pályáznak a Brüsszeli Filharmonikusok, az újítással jelentős összeget takaríthatnak meg, és fejleszthetik a zenészek munkamódszereit.

2012.11.09 11:29MTI

A brüsszeli zenekar 92 tagja a héten Michel Tabachnik francia karmester vezényletével a kottatartójára helyezett táblagépekben lévő kottákból játszotta Ravel Boleróját és több Wagner-mű részleteit. "Ez volt az első kísérlet, amely mindenki – a zenészek és a közönség – kölcsönös elégedettségével zárult. Célunk, hogy következő években a teljes digitalizálásra álljunk át" – mondta Gunther Broucke, a Brüsszeli Filharmonikusok igazgatója.

A digitalizálásban a zenekar a Samsunggal és egy fiatal startup céggel, a NeoScores-rel működik együtt. Előbbi a Galaxy Note 10.1 típusú táblagépeket szállította, utóbbi pedig a kifejezetten a zenészeknek szánt szoftvert fejlesztette ki. "A klasszikus zenének is alkalmazkodnia kell a kor követelményeihez. Évszázadok alatt alig fejlődött a zenekar működése: a zenészek kézzel írott vagy nyomtatott partitúrát használtak, ami miatt hosszú és bonyolult a koncertek előkészítése" – magyarázta Gunther Broucke.

Az évente több mint száz koncerten fellépő Brüsszeli Filharmonikusok 25 ezer euróra (7,1 millió forintra) becsülik a papírral való spórolás értékét. A táblagépek használata megváltoztatja a munkamódszereket is, például a karmesterét, aki egyenként is lapozhatja az egyes szólamokat. A zenekar más területen is élen kíván járni a csúcstechnológia felhasználásban, és ingyen kínál klasszikus zenét csengőhangként mobiltelefonra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.