Nem érezte a hangsebességet az extrém ugró

Képek - Felix Baumgartner: "Csak vissza akartam térni, élve!"

Két rekordot megdöntött 50 év után Felix Baumgartner, amikor vasárnap magyar idő szerint este 8 óra után néhány perccel 39 kilométer magasból egy ejtőernyővel a hátán kiugrott egy kapszulából. Az ugrás előtti pillanatokban azonban nem erre gondolt.

Hangsebességgel a Föld felé: sikerült a rekordkísérlet képgaléria

2012.10.15 11:29ma.hu

265 kilométer per óra önmagában is elég durva sebességnek tűnik, hát még ha hozzáadjuk a földi körülmények között 1078 km/h-val számolt hangsebességhez! Márpedig pontosan ennyivel, 1342,8 kilométer per óra sebességgel zuhant az űrből vasárnap Felix Baumgartner, az eredményt néhány órával a világraszóló rekordkísérlet után néhány órával a szkafanderébe épített szenzorok eredményei alapján hivatalosan is hitelesítették és elismerték.

Baumgartner bevallotta, hogy a hangsebességnél gyorsabb zuhanást nem igazán érzékelte, mivel nem volt viszonyítási pont. Ám akár érezte, akár nem, az extrém ugró ezzel megdöntötte Joseph Kittinger 52 éves rekordját, amelyet a most 80 éves egykori pilóta 1960. augusztus 16-án állított fel, amikor 31300 méter magasságból ugrott ki egy kis gondolából, majd elérve a 988 km/h maximális sebességet, 4 perc 36 másodpercen keresztül zuhant szabadesésben az ejtőernyője kinyitása előtt.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


Ez utóbbi eredménye volt az egyetlen, amit Baumgartnernek nem sikerült megdöntenie, mivel sebessége annyira felgyorsult, hogy 4 perc 20 másodperc után kénytelen volt kinyitni az ernyőjét, különben akár tragédiával is végződhetett volna a mutatvány. (A korábban közzétett 4 perc 19 másodpercet szintén a ruhája érzékelőinek adatai alapján módosították - a szerk.)

Mint kiderült, a két héttel korábban egyszer már elhalasztott ugrás kevés híján az űrben fulladt majdnem újra kudarcba, amikor a 43 éves férfi a kapszulából kilépve felvedezte, hogy a sisakrostély fűtése nem működik, ezért az bepárásodott, amikor Baumgartner kifújta a levegőt. A személyzet gyors számításokat végzett, hogy milyen kockázattal járhat ez a meghibásodás, majd végül úgy ítélték meg, hogy az ugrást ez nem veszélyezteti számottevően.

Az ugrás számokban

Kiugrási magasság: 39.045 méter
Az ugrás teljes időtartama: 9 perc 3 másodperc
Ebből szabadesés: 4 perc 20 másodperc
A szabadesés teljes távolsága: 36.529 méter
Legnagyobb elért sebesség: 1342,8 km/óra

"El szeretném mondani, hogy amikor ott álltam a világ tetején, akkor rettentő alázatot éreztem. Nem gondolsz többé a rekordokra, nem gondolsz a tudományos adatokra - az egyetlen, amit szeretnél, hogy élve visszajuss" - mondta később a sajtótájékoztatón. Korábban már mások is próbálkoztak Kittinger rekordjának megdöntésével, de azok a kísérletek tragédiába torkolltak.

A mostani rekorddöntés során egyébként a csapatban maga Kittinger is szerepet kapott és sokat segített Baumgartnernek azokban a pillanatokban, amikor az osztrák férfit elfogta a kétely, hogy sikerülhet-e a kísérlete, amelyre 2005 óta készült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.