Tíz perc alatt ért le a sztratoszférából

Képek - Felix Baumgartner szuperszonikus sebességgel száguldott a Föld felé

Felix Baumgartner megdöntötte a legmagasabb ejtőernyős ugrás rekordját, és már csak a hivatalos hitelesítésre vár az is, hogy a Föld felé száguldva átlépte a hangsebességet. A 43 éves osztrák férfi a sztratoszférából hajtotta végre egyedülálló ugrását.

Épségben ért földet 39 kilométer zuhanás után Felix Baumgartner képgaléria

2012.10.14 22:28ma.hu

Több mint 39 kilométer magasságba emelte Felix Baumgartnert egy héliummal töltött ballon, hogy az osztrák férfi a sztratoszférából hajtsa végre lenyűgöző és a világon eddig egyedülálló ejtőernyős ugrását. A 43 éves rekorder - mert egy csúcsdöntése már bizonyosan sikerült - két és fél órán keresztül emelkedett egy kapszulába zárva az űrbe, amit a világon milliók követtek figyelemmel a tévéken vagy az interneten keresztül.

Az ugrással Baumgartner három rekordot szeretett volna megdönteni, ezek közül egy már biztosan sikerült, egy pedig egyértelműen nem, a harmadiknak egyelőre a hitelesítésére várnak. A legmagasabból végrehajtott ejtőernyős ugrás közben a szabadesés 4 perc 36 másodperces rekordtól 20 másodperccel maradt el. Földet érése pillanataiban már tudni lehetett, hogy addigra olyan mértékben felgyorsult a szinte légüres térben, hogy kénytelen volt idő előtt kinyitni az ernyőt és fékezni a zuhanása sebességét, különben valószínűleg nem élte volna túl a kísérletet.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


A kiugrás pillanatát még az őt szállító kapszula kamerái rögzítették, később a nagy teljesítményű kamerák képe alaposan ráijesztett mind a segítő személyzetre és a felengedés helyszínén izguló hozzátartozókra, mind pedig a világ több tíz millió nézőjére. Az egykori katonai ejtőernyős ugyanis az eredetileg tervezett stabil, fejjel lefelé és széttárt karokkal történő zuhanás helyett elkezdett bukdácsolni a levegőben, de az idegtépő másodpercek után végül sikerült megtalálnia az egyensúlyt és onnan kezdve teljesen szabályosan folytatódott a szabadesése.

Kereken tíz perc zuhanás után, magyar idő szerint este 8 óra 17 perckor ért földet Új-Mexikó közelében egy sivatagos területen, a maximális sebessége az elsődleges mérések szerint 1173 kilométer per óra volt, bár ezt a szkafanderébe helyezett mérőműszerek elemzése után még lehetséges, hogy némileg korrigálni kell. A férfi az extrém mutatványával egy 50 éves rekordot döntött meg, amelyet mindhárom téren Joseph Kittinger állított fel, ő 1960-ban 31333 méter magasból ugrott ki.

A segítő team orvosi csapatát egyébként Jon Clark vezette, az a sebész, aki 2003-ban a Columbia balesete során veszítette el a feleségét. A BBC brit hírszolgáltató közlése szerint a férfi abban bízik, hogy Baumgartner tapasztalatai segíthetnek a jövőben azoknak az űrhajósoknak megmenteni az életét, akik bajba kerülnek fent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.