Egy tonna körettel döntötték meg a rekordot

Elárasztotta a krumplipüré a francia nagyvárost

A világ legnagyobb - több mint egytonnás - burgonyapüréjét készítették el a hét végén a délnyugat-franciaországi Poitiers-ben Joel Robuchon, az egyik legismertebb francia mesterszakács receptje szerint.

2012.10.01 07:29MTI

Az óriási adag étel elkészítése nem egészen hat óráig tartott. Mintegy 200 önkéntes profi és amatőr érkezett séfek szervezésében Franciaország minden részéből, hogy végrehajtsák a Guinness Rekordok Könyvébe  bekerülésre méltó bravúrt.

"Megdöbbentett, mennyi energiával vetették bele magukat a fiatalok a munkába" - mondta el Joël Robuchon, aki összesen 24 Michelin-csillagot kiérdemelt éttermeivel abszolút világcsúcstartó. A séf maga is jelen volt a poitiers-i Futuroscope-ban, Franciaország második legnagyobb szabadidőparkjában tartott főzésen.

Robuchon dicsérte, ahogyan a fiatalok a héjában megfőzték a burgonyát, majd meghámozták, zöldségpasszírozón átnyomták, majd hozzáadták a vajat, a tejet, és az egészet átszitálták. "Szeretet volt a főzésben" - tette hozzá a séf. Az óriási krumplipürét a Futuroscope éttermeinek 8000 látogatója között osztották szét.

A szabadidőpark főnöke, Noël Gutrin elmondta, hogy 800 kilogramm burgonyát, 250 kiló vajat, 300 liter tejet használtak fel. Két, egyenként 90 fős csapat váltotta egymást reggel hattól félóránként, amíg délre elkészült a 1042 kilogramm krumplipüré.

Anne-Lise Rousé, a Guinness illetékese, aki Londonból érkezett a rekord hitelesítésére, elmondta, hogy a burgonyapüré szerepelni fog a 2014-es kiadásban. "Ez volt az első ilyen rekord, de több ország, közöttük Kína, már jelezte, hogy meg akarja dönteni" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.