Egy alaszkai várost "vezet" Csököttke

Rekorder polgármester: macska létére 15 éve áll a város élén

Bár egész nap csak lófrál, mégis másfél évtizede nem mozdítják el a szavazópolgárok a pozíciójából az Alaszkában található Talkeetna polgármesterét. Az vitathatatlan, hogy fellendítette az idegenforgalmat.

2012.07.16 07:29ma.hu

Az Egyesült Államokban, de talán a világon is a legrégebben hivatalában lévő polgármester, akit annak ellenére nem mozdítanak el posztjáról, hogy egész nap mást sem csinál, csak heverészik, sétálgat erre-arra, nem más, mint egy macska. Az alaszkai Talkeetna városának élén álló, Stubbs nevet viselő állatot még 15 évvel ezelőtt indították el a választáson, amikor a település polgárai annyira elégedetlenek voltak az "igazi" jelöltekkel, hogy meglátásuk szerint még egy macska is alkalmasabbnak tűnt a feladatra.

A magyarul leginkább Csököttkének fordítható nevet viselő állat - az alaszkai Man-szigeteken élő macskáknak nincs farka - így hát "elindult" a választáson és végül meg is szerezte a polgármesteri címet, igaz, csak tiszteletbeli pozícióban, de azóta még senkinek nem jutott eszébe leváltani vagy megfosztani őt a megtisztelő címtől. Stubbs pedig részmunkaidőben kiválóan látja el napi feladatait, hivatala az egyik helyi vegyesboltban lett berendezve, ahol - mi mással? - alaszkai fagyasztott rákkal kényeztetik.

Fotó: Facebook


A macskának saját rajongói oldala van a Facebookon is, csaknem ezer ismerőssel büszkélkedhet, ami több, mint a város 900 fős lakossága, ebből látható, hogy nemcsak szűk hazájában népszerű. Ennek egyébként egyértelműen látható az eredménye is, Stubbsnak köszönhetően fellendült Talkeetna turisztikai forgalma.

"Csak az Alaszkai Magazinban szerepelt és pár egyéb helyen" - magyarázta a helyi KTUU tévének a bolt egyik dolgozója. Mégis naponta több tucatnyi turista érkezik a városba, és mind a bundás állatra kíváncsi, továbbá levelek és képeslapok tömkelege érkezik az ő tiszteletére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.