Ruha, cipő és tanszer is van a listán

Trehány diákok: évente ezer tonna holmit hagynak el

Nem mondhatók túlzottan figyelmesnek a francia diákok egy felmérés szerint: évente mintegy ezer tonnányi sporteszközt, tanszert és különféle ruhadarabokat hagynak el az iskolákban.

2012.07.05 07:29ma.hu

Lajstromba vették a francia iskolákban a diákok által elhagyott apróbb és nagyobb holmikat, a felmérés végére kiderült: évente mintegy ezer tonnányi ruha, cipő és különféle tanszer landol az iskola képzeletbeli talált tárgyak osztályán, amelyek többségéért ráadásul később sem jelentkeznek sem a tulajdonosaik, sem azok szülei.

A The Daily Telegraph című brit lapban megjelent statisztikához 700 iskola eredményeit vették alapul, volt közte általános- és középiskola, de felsőoktatási intézmény is. Az egészen pontosan 924 tonnát nyomó felszerelések értéke meghaladja az egymilliárd eurót, ez a 15 millió diákra vetítve fejenként 74 eurónyi (20 ezer forint) veszteséget jelent. A később nem keresett ruhákat és cipőket az iskolák jellemzően jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel.

Bár elsőre azt hinnénk, hogy az apróbb tárgyak, mint például a tollak állnak a lista élén, valójában ez még a TOP3-ba sem jutott be, a leggyakrabban elveszített tárgyak képzeletbeli dobogójának tetejére ugyanis az edzőcipők kerültek, ezt követik a különféle tankönyvek, a harmadik helyen pedig a bérletek állnak. Csak ezután következnek a listában a tollak, a vonalzók, a szemüvegek, majd a ruhaneműk: pulóverek, kabátok és sapkák.

Arról nincs kimutatás, hogy a magyarországi iskolákban hogyan nézne ki egy hasonló lista.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.