Az útépítők a hibásak?

Megbénult a közlekedés: befuccsolt az okos lámpa

Leselejtezik a mintegy egymilliárd forintnak megfelelő összegbe kerülő okoslámpa-rendszert India egyik nagyvárosában, miután kudarcot vallottak vele: szinte mindig pirosat mutatnak a jelzők.

2012.06.29 07:29ma.hu

Forintra átszámítva csaknem egymilliárdba került az indiai Kalkutta városában egy közlekedési csomópont intelligens lámparendszere, ám most a vezetők úgy döntöttek, leselejtezik az egészet és visszaállítják az eredeti rendet. A problémát az okozta, hogy az érzékelőkkel összekötött lámpák nemhogy könnyítették volna a közlekedést, hanem szinte teljesen bedugították a várost, mivel szinte mindig pirosan világítottak.

A nyugat-bengáli állam fővárosában felállított rendszer tervezői szerint az egészről a városvezetők és az útfelújítók tehetnek, akik állandóan javítgatják az aszfaltot és a járdát, ezzel tönkretéve azt az érzékeny szerkezetet, amely felelős lenne a forgalom figyeléséért. A rendőrök vezetője, Supratim Sarkar ugyanakkor úgy véli, a technika a hibás, amely "mindig is cserbenhagyta" az emberiséget.

Az autósok mindenesetre az elmúlt hetekben többnyire csak dühödten nyomták a dudát a minden irányból tilos jelzést kapott kereszteződésben, és a rendőrök sem tudtak úrrá lenni a káoszon, így végül a rendszer újabb javítgatása helyett a megszüntetés mellett döntöttek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.