7 centis volt a fegyver hegye

Túlélte, hogy nyíl hatolt át a fején

Kivételes szerencsének mondják még az orvosok is, hogy nemcsak túlélte a fejébe fúródó nyílvesszőt egy floridai tinédzser, de a jelek szerint nem okozott maradandó agysérülést se.

2012.06.20 17:29ma.hu

Ritka szerencsésnek mondhatja magát a 16 éves Yasser Lopez, akinek a homlokába fúródott egy nyílvessző, miután barátja véletlenül elsütött egy nyílpuskát. A becsapódás ereje akkora volt, hogy a floridai fiú belezuhant a tóba, ahová valamivel korábban horgászni mentek ki. A tinit mentőhelikopterrel szállították a Miami Jackson Memorial kórházba, ahol az orvosoknak előbb le kellett fűrészelniük a nyíl végét, addig nem tudták őt a röntgenkészülék alá tenni.

A felvételek megerősítették az elsődleges sejtéseket, miszerint a hét centi fejű nyíl, amely épphogy elkerülte a fiú jobb szemét és a jobb oldali agylebenybe hatolt be, nem sértett egyetlen létfontosságú eret az agyban és nem érintette a bal oldali lebenyt, amely a beszédért felelős. Miután azt is megállapították, hogy a nyílvessző feje egy apró csavarra van a nyélhez rögzítve, sikerült finoman eltávolítani a koponyából anélkül, hogy az agyat megsértették volna - mondta el Dr. Ross Bullock idegsebész.

"Így lehetőség nyílt arra, hogy a műtét során lecsavarjuk az idegen test hegyét, ahelyett, hogy az egész nyílvesszőt keresztül kellett volna húzni az agyszöveten" - magyarázta a szakember. Lopez egyébként a kórházba érkezésekor éber volt és beszélni is tudott, így az orvosok mindvégig bíztak abban, hogy túléli a balesetet és a beavatkozás sem okoz nehézségeket.

A balesetre ugyanakkor a fiú nem emlékszik, amit az orvosok szerint a poszttraumás emlékezetvesztés okozhat. Bár jelenleg még a bal oldalát kissé nehézkesen tudja mozgatni, már kiengedték az intenzív osztályról és az orvosok úgy vélik, teljesen felépülhet a kis híján végzetessé vált balesetből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.