Eugene Polley 96 évet élt

Power off: a feltaláló elment, a távirányító itt maradt

Tudjuk, hogy 57 éve az egyik legjobb szórakozás a fotelban elterpeszkedni és vég nélkül szörfölni a tévécsatornák közt, ám egy pillanatra álljon meg és emlékezzen Eugene Polley-ra, aki nélkül talán még ma is csak rendszeres sétával kapcsolgathatnánk a tévét.

2012.05.23 09:29ma.hu

Neve csak keveseknek mond valamit, pedig a kis szerkezet, amit neki köszönhetünk, ma már szinte elképzelhetetlen minden háztartásban, ahol tévé is található: Eugene Polley készítette el a távirányító első változatát. Egészen 1955-ig ha valaki át akarta kapcsolni a tévét, vagy egyszerűen csak le akarta halkítani a reklámok idejére a készüléket, fel kellett kelnie a kanapéról és keresztülsétálnia a szobán, majd ott toporogni addig, míg véget nem ért, hogy ne maradjon le a műsor folytatásáról.

Aztán jött Polley, és olyasmit adott a világnak, ami ma már természetes kiegészítője minden tévékészüléknek, sőt, nélküle már alig tudnánk elképzelni az életünket. Nem hiszi? Emlékezzen csak vissza, milyen érzés volt, amikor eltűnt a távirányító!

A feltaláló vasárnap, 96 éves korában hunyt el egy chicagói külvárosi kórházban, a Zenith Electronics szóvivője szerint élete természetes módon, pusztán az öregkor miatt ért véget. Polley ennél a cégnél dolgozott a távirányító feltalálásakor és utána még több évtizeden keresztül. Persze az évek során az eredeti vezérlő mind formájában, mind technikájában jelentős változáson ment keresztül, elsőként mindjárt az 1955-ös feltalálás után egy évvel, amikor Robert Adler tökéletesítette a Flash-Matic elnevezésű ketyerét, és bár a két feltaláló nem együttesen dolgozott a szerkezeten, mégis mind a Zenith cég, mind a világ közös találmányként tekint a távirányítóra.

Polley még élete utolsó szakaszában is erre a művére volt a legbüszkébb, és lelkesen mutogatta minden látogatójának a lakásában található, még mindig működő eredeti Flash-Maticot, annak ellenére, hogy közben azért ő is szert tett egy modern, síkképernyős készülékre. A két mérnök 1997-ben vehetett át egy Emmy-díjat munkájuk elismeréseként, 2009-ben pedig Polley már egyedül fogadhatta a gratulációt az elektronikai mérnököknek rendezett díjkiosztón.

A most elhunyt feltaláló nevéhez összesen 18 szabadalom köthető, köztük a második világháborúk idején használt radar elődjén, dolgozott az autórádiók nyomógombjainak kifejlesztésén és a videólemezen, ami a mai DVD előfutárának tekinthető.

Találmányai könnyebbé - talán túlságosan is könnyűvé - tették az új generáció életét. Egy technológiai kutató cég vezetője, Richard Doherty elmondta, gyermekkorában náluk még Ricknek hívták a "távirányítót", ami hangvezérléssel működött: "Rick, kapcsolj át a 7-es csatornára, Rick, kapcsolj a 2-esre, Rick, mehetsz vissza labdázni". "Ez segített, hogy mindig fitt maradjak" - tréfálkozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.