Viccnek indult, komolyan vették

A nagy égés: tényleg Morgan Freeman lesz a Negro arca?

Napok óta egy hatalmas átverés következménye tartja lázban az internetezők közösségét, akik nem győzik különféle kaján megjegyzéssel megosztani egymással az egyik magazin igencsak kínos melléfogását.

2012.02.15 17:29ma.hu

Komoly, magukra valamit is adó újságíró-képzéseknek, de még talán a gyorstalpalóknak is az első szakaszában elhangzik egy fontos intelem a hírforrásokkal és a hírek komolyságával kapcsolatosan: csak megbízható, hiteles forrástól vegyünk át információkat, minden mást fenntartásokkal kezeljünk, lehetőség szerint alapos ellenőrzés után.

A mai felgyorsult világban persze sokszor épp ez utóbbira nincs kellő idő, főként olyan esetekben, amikor egy-egy külföldi sztár az érintett: napokig kellene várni a hírügynökség válaszára, hogy megerősítsenek, netán cáfoljanak egyes híreket - és még akkor sem biztos, hogy a hivatalos nyilatkozat valóban az igazságot tartalmazza-e.

Fotó: Hírcsárda


Ennél némileg egyszerűbb az az eset, amikor maga a hírt közzétevő hívja fel a figyelmet nem is túlságosan eldugott helyen, hanem mindjárt a fejlécében, hogy vigyázat, eme helyen álhírekkel találkozik a mélyen tisztelt olvasó. Így tett a Hírcsárda című népszerű oldal is, amelynek formátuma ugyan blog, de jogilag mégiscsak szerkesztett internetes oldalnak, köznyelven szólva hírportálnak minősül.

Csakhogy ez nem mentség az egyik legnagyobb hazai műsorközlő magazin újságírója számára, mert itt bizony egyértelmű: fogalma sem volt róla, hogy amit Morgan Freemanről talált, azt talán mégsem kellene odabiggyesztenie a cikke végére. Történt ugyanis, hogy amikor a neves hollywoodi fekete színészről kellett egy kis bemutatót rittyentenie, sikerült belebotlania a fent nevezett álhírportál egyik rövidke írásába, miszerint ő lesz a Negro cukorka új reklámarca.

Mentségére legyen mondva, nála már komolyabb pozícióban ülő személy is bedőlt a Hírcsárdának, de tőle hallottunk már korábban is cifrákat, így nem lepődtünk meg ezúttal sem. Egy több évtizede a szakmájában dolgozó újságírótól és egy ugyancsak több évtizedes múlttal rendelkező magazintól azonban ennél többet vártunk volna.

A kínos cikk a Színes RTV 8. heti számában


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.