Jeges merülés vallásos okokból

A jeges víz feloldja a bűnöket? Az oroszok szerint igen!

Kilencvenezer moszkvai ortodox szabadult meg bűneitől úgy, hogy megmártózott a jeges vízben, tavaly még csak fele ennyien idézték fel az orosz fővárosban Jézus megkeresztelését.

2012.01.20 16:29MTI

A moszkvai hatóságok több mint negyven biztonságosnak ítélt helyszínt jelöltek ki a vallásos fürdőzők számára, ahol belevethették magukat a jeges vízbe. Oroszország több pontján - folyókban, tavakban - is hódoltak a hagyománynak, Moszkvától háromezer kilométerre, Novoszibirszkben például kétszázan mártóztak meg egy kereszt alakú lékben - mínusz 30 Celsius-fokban.

A tradíciónak megfelelően háromszor merültek víz alá, mindannyiszor keresztet vetve. Moszkvában összesen 111 kolostor, templom és székesegyház tartott istentiszteletet a háromkirályok ortodox ünnepe alkalmából, a papok szenteltvizet osztogattak.

Az orosz ortodox egyház bírálta, hogy az ünnep egyre inkább tömeglátványossággá változik. Mindenekelőtt a fiatalok számára jelent bátorságpróbát a szokás, az orvosok tanácsa ellenére ilyenkor vodkából is túl sok folyik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.