Egészségkárosító vagy éppen egészségmegőrző?

Hogyan hat szervezetünkre a jeges vízben úszás?

Jéghideg vízbe ugrani nagy bátorságra vall, de vajon a hideg víznek milyen egészségkárosító - vagy éppen egészségmegőrző - hatása van szervezetünkre?

2011.01.17 13:00medipress.hu

Az észak-európai népek, köztük a finnek, a norvégok és az oroszok meg vannak győződve róla, hogy nincs egészségesebb a világon, mint a forró szaunából a jeges vízbe ugrani.

Szerintük a hideg víz jótékony hatással van a bőrükre, az immunrendszerükre, sőt még a libidójukra is.

Dr. Alan Steinman, az Egyesült Államok egyik legelismertebb hipotermia-, és hidegvízi tűélő-szakértője nem ért egyet a fenti véleményekkel.

"Nem ismerek egyetlen orvosi tanulmányt sem, ami egyértelműen bebizonyította volna a hideg vízben úszkálás egészségjavító hatásait"
- állította Steinman.

Veszélyes a hideg vízbe csobbanás Amikor a test hirtelen jeges vizes közegbe kerül, reflexszerűen, gyorsan kapkodni kezdjük a levegőt, ami komoly veszélyt jelenthet, ha a fejünk víz alatt van, ezért ajánlatosabb ugrás helyett lassan, fokozatosan elmerülni a vízben - figyelmeztet Dr. Steinman.

Steinman szerint a hideg vízbe ugrásra háromféleképpen reagál a testünk: először a kisebb véredények összehúzódnak a bőrfelszín alatt, hogy kevesebb hőt veszítsen a szervezetünk.

A védekező mechanizmus hatására tehát megemelkedik a vérnyomásunk. Ezt követően a vér a testünk közepe felé áramlik, emiatt a végtagok lehűlnek, legyengülnek és mozgáskoordinációs zavarok lépnek fel. Végül, általában 30 perccel a vízbe merülést követően beáll a hipotermia, azaz a kihűlés állapota.

Ekkor a test belső hőmérséklete drasztikusan lecsökken, minek következtében a szívverés leáll, a légzés megszűnik és beáll a halál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.