A szvasztika nem horogkereszt

Nem náci, mégis tilos a kereszt alakú fülönfüggő

Betiltották egy amerikai ékszerboltban a szvasztika figuráját ábrázoló fülbevalók és egyéb ékszerek árusítását, mivel könnyen összetéveszthető a tiltott és rossz érzéseket keltő náci jelképpel.

2012.01.12 14:29ma.hu / MTI

Betiltottak egy ősi indiai szimbólumot ábrázoló ékszerkollekciót egy New York-i üzletben, mert viselésükkel tömegeket sérthetnek meg a vevők. A motívum ugyanis, amit ábrázol, elvben az úgynevezett szvasztikán alapul, ugyanakkor mivel az emberek többségében ez összemosódik a második világháborús náci szimbólummal, a horogkereszttel, az egyik helyi politikus az árusítás megszüntetését kezdeményezte.

Szvasztika egy római mozaikon

A szvasztika és a horogkereszt között valóban nagy a hasonlóság, mindössze annyiban tér el a két szimbólum - a jelentéstartalmán kívül -, hogy míg a rossz emlékű és egyébként is tiltott jelképnek minősülő horogkereszt négy ága jobbra törik meg, addig a szvasztikában a kereszt szárai jellemzően balra fordulnak.

Csakhogy egy fülbevaló esetében igen nehéz eldönteni, hogy épp melyik oldalát mutatja, és elég egy óvatlan fejmozdulat, a jó szerencséből és halhatatlanságból máris az ellenkezője válik.

A fülönfüggőket, amelyeket Scott Stringer manhattani elnök kezdeményezésére betiltottak, a boltban nagyjából 1500 forintnak megfelelő összegért lehetett megvenni és az üzletvezető értetlenül áll a döntés előtt, mondván, ezek az ékszerek Indiából érkeznek és a buddhista kultúrkört hivatottak jelképezni. Stringer szerint azonban az "egyik leggyűlöltebb szimbólum", vagy egy arra nagyon hasonlító motívum "nem lehet divatkellék".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.