A férfiak a külsőre és az érzelmekre mennek

"Alig" anyagiasak: csak pénzes pasival házasodnak a kínai nők

A kínai nőknek az anyagiak a legfontosabbak egy házasságnál, a férfiaknál leginkább az érzelmek és a külső a döntő jövendőbelijük kiválasztásánál - derült ki egy friss kutatásból.

2012.01.09 07:29MTI

A kínai nők 80 százalékának eszébe sem jutna, hogy négyezer jüan, vagyis 156 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező férfihez menjen feleségül, 27 százalékuk pedig ennél is magasabbra teszi a lécet, legalább havi 10 ezer jüanos, azaz 390 ezer forintos fizetést várva el jövendőbelijétől - derül ki a kínai párkereső szolgáltatások iparágának bizottsága, a szociális munkások egyesülete, valamint a baihe.com internetes párkereső oldal közös felméréséből.

A számok a realitás tükrében túlzónak tűnhetnek, a pekingi lakosság havi átlagkeresete - a migráns munkásokat nem számítva - ugyanis 2010-ben 4200 jüant (164 ezer forint), a sanghaji lakosoké 3900 jüant (152 ezer forint) tett ki, az ország nyugati felén élő és a vidéki lakosság átlagbére ennél jóval alacsonyabb.

Az ország minden tartományát lefedő, összesen több mint 50 ezer fő megkérdezésével készített tanulmányból az is kiderül: a kínai nők 68 százaléka nem mondana igent egy olyan kérőnek, aki nem rendelkezik saját lakással.

Fotó: Freedigitalphotos


Tíz hölgyből hat gondolja úgy, jól férjhez menni a karrierépítésnél is fontosabb, igaz, ez 14 százalékkal kevesebb, mint az előző éves felmérés során. Az, hogy leendő férjük külseje vonzó-e, csupán a válaszadók 22 százaléka számára bizonyult fontosnak.

A legmagasabb elvárásai a 20-as éveikben járó hölgyeknek vannak, ők gazdag, illetve befolyásos családba házasodnának, és a lakás mellé autót is szeretnének a házassággal.

A kínai férfiak elvárásai egészen máshogy alakulnak. A házasságot fontolgató urak csaknem 70 százalékánál az érzelmek a legfontosabbak, 55 százalék emellett a külső alapján választ jövendőbelit magának. Negyedük számára a házasság egyik fontos célja a gyermekvállalás.

A felmérés két érdekes jelenséget is külön vizsgált. Egyik a villámházasságok elterjedése, melyre a válaszadók egyharmada tudott példát közeli barátai vagy családtagjai köréből. A másik az úgynevezett "maradék" nők és férfiak kategóriája, mely többnyire a 27 év feletti, főiskolát vagy egyetemet végzett, magas beosztásban dolgozó, házasságra nem lépett fiatalokat jelenti.

Korábban a megnevezés csak a hölgyekre vonatkozott, ám mind gyakrabban használják azt a sorstárs férfiak esetén is. Arra a kérdésre válaszolva, miért nem akarnak megházasodni, az ebbe a kategóriába esők kétötöde a magas válási arányokat említette, ugyanennyien szabadságukat féltik vagy nem szívesen vállalnának családi kötelezettségeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.