A parkolóban állva nyomták meg az autót

Pech: megkerülte a Földet, de otthon törték össze a kocsiját

16 hónapon keresztül összesen 52 ezer kilométert tett meg egy nyugdíjas házaspár egy matuzsálem-korú autóval, a kalandot karcolás nélkül megúszták - egészen hazáig, amikor is beléjük hajtottak egy parkolóban.

2011.12.29 07:31ma.hu

Egy 55 éves matuzsálemmel, az 1956-ban gyártott összesen 42 darab Bristol 405 Drophead Coupe típusú autó egyikével utazta körbe a Földet egy nyugdíjas házaspár, ami már önmagában is elég lenne ahhoz, hogy felfigyeljünk rájuk. Az érdekesség azonban mégsem a kivételes teljesítményük, hanem az a banális baleset, ami 52 ezer kilométeres útjuk végén, egy bristoli szupermarket parkolójában állva érte őket.

Geoffrey és Hilary Herdman az időben és térben egyaránt hosszú utat ugyanis egyetlen apró karcolás nélkül tette meg, hazatértükkor viszont beléjük hajtott egy másik autós, csúnya horpadást szerezve ezzel hűséges útitársukon.

A nyugdíjazása előtt könyvvizsgálóként tevékenykedő Herdman úr elmondta, hogy útjuk során folyamatosan figyelmeztették őket a különféle veszélyekre, nemcsak közlekedési szempontból, de ami még rosszabb, a jármű ellopásának esélyére is. Arra azonban álmában sem mert volna gondolni, hogy végül épp otthonától alig pár percre törik össze a kocsiját. A 16 hónap alatt mindössze néhány apró javítási munkája volt a járgányon.

"Nagyszerűen példázza az emberi természetet" - magyarázta a férfi. "Szörnyű volt, amikor visszatértünk az autóhoz a parkolóban és egy hatalmas horpadást találtunk az elején!"

Herdman úr és büszkesége, a 29. Bristol 405 Drophead Coupe (Fotó: Telegraph)


"Egy autó többnyire csak használati tárgy, nem műalkotás. Ez viszont műalkotás, amit használnunk kell, nem pedig üvegketrecben tartani és csodálni" - folytatta Geoffrey. "Így viszont vannak dolgok, amiket muszáj tudomásul venni."

Az első mintegy 30 ezer kilométer alatt a házaspár összesen 79,5 fontot (28 ezer forint) költött a kisebb javításokra, most viszont úgy számolták, mintegy 300 fontjukba - több mint 100 ezer forint - kerül majd a horpadás kijavítása. "Ahogy mentem vissza az autóhoz, arra gondoltam, te jó ég, ez borzalmasan néz ki. Valaki nyilvánvalóan elrontotta a parkolást, amikor mellém állt és egy csúnya horpadást csinált" - mondja a 68 éves világutazó.

Herdman úr egyébként azóta, hogy 1999-ben megvette az autót, nagy szeretettel csinosítgatta a veteránt, ám csak 2001-ben sikerült újra forgalomba helyeztetnie. Azóta összesen 135 ezer mérföldet - több mint 150 ezer kilométert - tett meg vele, de álma, hogy összesen 500 ezer mérföldet kell utaznia vele összesen. "Szeretünk utazni, ahogy minden angol, és ez egy nagyon-nagyon kényelmes autó, mindketten jót alszunk, ha a másik vezet" - meséli a Royal Automobile Club tagja és a Bristoli Autótulajdonosok Clubjának elnöke.

A férfi és 70 éves felesége az amerikai Miamiból indult útnak 2010 júniusában végig a keleti parton, majd Észak-Amerikából Halifaxnál léptek át Kanadába és a nyugati parton mentek vissza dél felé. Pár hónappal Dél-Amerika után átruccantak Ausztráliába is, mielőtt átszállíttaták az autót Törökországba, ahonnan "saját lábon" tért haza Európán keresztül Angliába. Útjuk novemberben ért véget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.