Az élmunkás frusztrálja a kollégákat?!

Lassabban a munkával, lehúzod a többieket!

Különös felfedezést tettek az amerikai kutatók: a korábbi hiedelemmel ellentétben szerintük egy kiválóan dolgozó munkaerő nemhogy versenyzésre ösztönözné a kollégákat, de még rontja is a teljesítményüket.

2011.12.14 07:29ma.hu

Meglepő összefüggésre lettek figyelmesek az amerikai kutatók, akik a híres golfbajnokról, Tiger Woodsról nevezték el a jelenséget: szerintük nem igaz az a korábbi feltételezés, miszerint egy jól teljesítő dolgozó nem felfele húzza a többiek teljesítményét is, hanem épp ellenkezőleg, rontja azt. Az ok a frusztráció, mivel a gyengébb dolgozók úgy érezhetik, hogy esélyük sincs felvenni a versenyt, így inkább el se kezdik.

A jelenséget nem véletlenül nevezték el Woodsról, nála ugyanis igen látványosan mutatkozott meg, hogy ha valamelyik versenyen a neve feltűnt az indulók közt, már önmagában az is elég volt, hogy a többi játékos saját magához képest gyengébben teljesítsen. Önbizalmukra erőteljesen negatívan hatott a "Tigris" becenevű sztár jelenléte.

Fotó: Freedigitalphotos


A chicagói Northwestern Egyetem kutatói több mint tíz évnyi golferedményt néztek át, mire ezt a következtetést levonták. Persze ez Woodsnak nemcsak még több önbizalmat adott, hanem 1 milliárd forintnyi plusz jövedelmet is, hisz a győzelmekhez általában pénzdíj is jár, és csak becsülni lehet, hogy hány olyan tornán nyert Woods, ahol nem alakult ki valódi versenyhelyzet.

Az egyébként közgazdasággal foglalkozó kutatók szerint ez a jelenség a mindennapi munkában is felfedezhető, főleg akkor, ha valamelyik dolgozót rendszeresen kiemelnek a többiek közül, például kikiáltják a hónap dolgozójának. A kollégák úgy érezhetik, vele szemben nincs esélyük, ezért eleve csökkentett energiát fektetnek bele a teljesítményükbe - ami viszont termelési szempontból kiesést jelent a cég számára.

És hogy mi a megoldás? A tanulmány szerzői szerint a munkáltatóknak óvatosabbnak kellene lenniük a versenyhelyzetek megteremtésekor, illetve körültekintőbben kellene ösztönözniük a nem annyira kiváló dolgozókat. Az írás azonban arról nem szól, hogy az "élmunkások" hogyan élik meg, ha a többiek épp a jó teljesítménye miatt - ami alapvető munkaköri kötelesség lenne - fújnak rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.