Pandúrból lett a legjobb... kábszercsempész

Mintaseriffből börtöntöltelék - a róla elnevezett börtönbe zárták

Kábítószercsempészet gyanújával tartóztatták le azt az egykor mintaseriffként szolgáló férfit, akiről kitüntető címe mellett még egy börtönt is elneveztek a tisztelet jeléül. Most épp ebben a börtönben várja a tárgyalását.

2011.12.02 07:37ma.hu

2002-ben életműdíjat kapott munkássága elismeréséért, most előzetes letartóztatásban van kábítószercsempészet gyanújával Patrick J. Sullivan, aki nyugdíjazása óta egy iskola biztonsági igazgatójaként egészítette ki szerény nyugdíját - legalábbis eddig úgy hitték, hogy abból éldegél jobban a kelleténél. A vád szerint metamfetaminnal üzletelt.

A 68 éves seriff 19 évig állt a Colorado állambeli Arapahoe megye élén. 2002-ben ment nyugdíjba, éveken át a rendvédelem elismert alakjaként tartották számon, 2001-ben megkapta Az Év Seriffje kitüntetést is. Az egyenruhát 1962-ben öltötte magára, 40 éven keresztül a közjót szolgálta, 1979-tól dolgozott nyugdíjazásáig az Arapahoe-i hivatalban, előbb kapitányként és a járőr részleg vezetőjeként, majd 1983-ban helyettes seriffé nevezték ki, fél évvel később a legjobb dolgozó címet érdemelte ki.

Mostani letartóztatásának előzményei mindössze két hétre nyúlnak vissza, amikor a rendőrséget több informátor is arról tájékoztatta, hogy Sullivan kapcsolatba hozható kábítószerforgalmazással és -használattal. A nyomozás során csapdát állítottak Sullivannek, aki belement egy találkozóba az informátorral és a metamphetaminért cserébe szexet kínált. A nyomozók ekkor tartóztatták le az exseriffet, kedden este 250 ezer dollár óvatékot állapítottak meg a szabadlábra helyezéséért.

A hatóságok nem tudják felfogni, hogy olyasvalakit, aki korábban a rend szolgálatában állt, most bűnözőként kellett kezelni. "Ez a legmegdöbbentőbb eset, amivel valaha is találkoztam" - jelentette ki Grayson Robinson, a jelenlegi megyei seriff. A sors iróniája egyébként, hogy letartóztatása után Sullivan épp abba a börtönbe került, amelyet valamivel korábban a kiváló munkája elismeréseként róla neveztek el - írják az amerikai lapok.

"Ez az egész nagyon szomorú az Arapahoe megyei hivatalnak és az egész közösségnek" - tette hozzá Robinson. A hivatalvezető szerint még további vádlottak felbukkanására lehet számítani az ügyben, Sullivant pedig elképzelhető, hogy egyéb bűnesetek kapcsán is perbe fogják.

A CBS4 televíziócsatorna információi szerint különösen bizarr, hogy Sullivan az évek során számos büntetést rótt már ki kábítószer-ügyek gyanúsítottjaival szemben, 2007-ben és 2008-ban pedig aktív résztvevője volt a metamfetamin ellen küzdő állami és helyi munkacsoportoknak, így mérvén csapást a drogterjesztésre. A bűnözés elismert alakjaként tartották számon, visszavonulásakor csak jót mondtak róla kollégái.

1995-ben a Fehér Ház bűnüldözési albizottságának tanácsadója volt és két tanácsadó testület tagjaként is kapcsolatba került az Igazságügyi Minisztériummal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.