Nyelvtudását és IQ-ját tette próbára a kubai macsó

Megmérték Cristofelt: már biztos, hogy nem százas!

Megelégelte Cristofel, hogy villabeli társai rendszeresen cikizték őt szellemi képességei miatt, ezért úgy döntött, próbára teszi magát egy nyelvtanárnál és egy IQ-tesztet is kitöltött. Aztán magyarázta a bizonyítványt.

Képekben a VV5 első párbaja képgaléria

2011.11.29 08:43ma.hu / RTL Klub

Azt egyetlen percig sem tagadta a ValóVilág kubai macsója, hogy sok mindent nem tud, de ezt ifjú korának tudta be, nem pedig szellemi képességeinek, ahogyan a villatársai állították. A villán belül persze igazát nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, várnia kellett vele, míg kikerül, de néhány héttel a kiesése után úgy döntött, ideje tiszta vizet önteni a pohárba és próbára tenni a sokat kritizált elméjét. "Azt akartam, hogy a srácok lássák, hogy ez a gyerek 18 évesen nem annyira hülye" - mondta nem is olyan régen, még a villában.

Cristofel két területen szeretett volna bizonyítani: egyrészt meg akarta mutatni, hogy semmi baj nincs azzal, ahogyan a magyar nyelvet használja, másrészt pedig egy kamera előtt kitöltött IQ-teszttel készült igazolni, hogy "100 pontos csibész gyerek". Igaz, miután közölték vele, hogy az az átlag és semmi kirívó nincs benne, gyorsan korrigálta céljait és úgy döntött, 120-as eredményt ér el.

De előbb a nyelvtanár várta őt. Dr. Gecső Tamás mindjárt a bemutatkozás utáni percekben rátalált az első hibára, amikor Cristofel bevallotta: azért mond néha süket szövegeket, mert "rimmel". Nosza, ideje tisztázni a rím fogalmát, az összecsengést azonban nem volt olyan egyszerű felfedezni a haza és a soha szóban. Az önbizalommal bőven megáldott fiú előbb a "ha" szótagra tippelt, de a szakember nagy türelemmel vezette rá a szóvégi hangok rejtélyére.

A nyelvészkedéssel persze nem most találkozott először, néhány idegen kifejezésre már a villán belül Attila is megpróbálta megtanítani, olyanokra, mint a groteszk vagy a kognitív disszonancia. A gyakorlás alatt egész jól mentek ezek a szavak, de nem sokkal később már koniktív deszencia lett belőle, Gecső tanár úrnál pedig őszinte megdöbbenésére megtudta, hogy a hadovál nem azt jelenti, hogy össze-vissza mozog valaki.

Beletört a bicskája a közmondásokba is, amelyek új értelmezést nyertek általa. A hazug emberről kiderült, hogy "megbánja", aztán meg hogy elkapják őt a szakállánál fogva és lecsukják, a szarka pedig hiába akar sokat, nem kapja meg.

"Hát honnan tudjam?!" (Fotó: RTL Klub/Fókusz - A galériához KATT a képre!)


Ilyen kezdet után érdekesnek ígérkezett az IQ-teszt, amit a Mensa HungarIQa két képviselőjének segítségével töltött ki Cristofel. Az első percekben Nagy Lantos Balázs elmondta, hogy ha 100-as értéket ér el a nemcsak logikát, hanem számolási, nyelvi és egyéb képességeket is mérő 70 kérdéses teszten, abban semmi kirívó nincs, teljesen átlagos. Erre a hírre Cristofel gyorsan elhatározta, hogy akkor ő a 120 pontot célozza meg.

Nem volt egyszerű dolga, mert már az életkora megadásánál is valami trükköt sejtett, de a Mensa Budapesti Helyi Csoportjának vezetője megnyugtatta, hogy tán ezen a kérdésen még sikerrel túljut. Aztán a kezdeti nehézségek után ráérzett az ízére, egymás után oldotta meg a feladatokat és nyomta a válaszokat, önbizalma pedig az utolsó pillanatig nem csökkent.

A végeredménynél viszont kissé letört, amikor megtudta, hogy nemhogy a 120-at, de még a 100-as átlagot sem érte el. "Óh, 100 alatt vagyok" - állapította meg csalódottan, Nagy Lantos Balázs pedig diplomatikusan csak annyit fűzött hozzá: "mint ahogy az emberek fele".

A teszt viszont Cristofel szemében nagyjából ezen a ponton vált teljesen silány és értéktelen tényezővé, "mint ahogy az emberek felénél", akik nem ütik meg a saját maguk által elvárt vagy elképzelt szintet. "Megvan nekem a kellő eszem az élethez, mindenhez megvan, úgy gondolom. Ezermester vagyok!" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a háromszögeknek meg a számoknak semmi köze nincs a való élethez.

Ettől függetlenül aki szeretné saját magát próbára tenni és összemérni szellemi képességeit Cristofellel, az bármikor megteheti az általa kitöltött teszt internetes változatának segítségével - még az is lehet, hogy az eredmény pozitív meglepetést fog okozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.