A 15 centis pengéjű szike döntő bizonyíték lehet

Hasfelmetsző Jack kését találhatták meg - 120 éves rejtélyre kerül pont?

Könyvet adott ki annak az egykori londoni sebésznek az egyik leszármazottja, aki évtizedek óta első helyen áll gyanúsítottként a Hasfelmetsző Jack-gyilkosságokban, ám egyértelműen sosem sikerült bizonyítékot találni. Lehet, hogy megoldódik a rejtély?

2011.11.04 07:41ma.hu

Egy 15 centis pengéjű sebészkésre bukkant nemrég egy 49 éves walesi férfi, akinek egyik felmenője a Hasfelmetsző Jack-rejtély legfőbb gyanúsítottja, ám tettére mindezidáig nem sikerült egyértelmű bizonyítékot találni. Tony Williams a hagyatékban fellelt szikéről ugyanis könnyen bebizonyosodhat, hogy nemcsak műtétekhez használta az ismert sebész.

Sir John Williams, akit családja csak Jack bácsiként emlegetett, az 1800-as évek második felében élt Londonban, épp a hírhedt gyilkosságok idején: 1840-ben született, a kétséget kizáróan sebész precizitásával végrehajtott csonkításokat pedig 1888-ban követte el a gyilkos. Később ismeretlen okból Walesbe menekült, ekkor a gyilkosságok is abbamaradtak, ami újabb pont lehet a bizonyítékok sorában.

Új lakóhelyén később megalapította a Nemzeti Könyvtárat Aberystwythben, nagy ismertséget és elismertséget szerezve ezzel, de hírnevét annak is köszönheti, hogy még londoni tartózkodása idején magát Viktória királynőt is kezelte, a nemesi címet ő adományozta neki 1894-ben orvosi munkássága elismeréseként.

"Szépunokaöccse" a nemrég felfedezett fekete nyelű szikéről azt gyanítja, hogy ez lehetett a gyilkos fegyver, bár hivatalosan Sir Williams ezt csak a műtőben használta. Elméletéről könyvet is megjelentetett. Mint írja, a pengén kívül több más tárgy is előkerült őse hagyatékából, köztük három tárgylemez is, amelyeken női méhből származó metszetek vannak.

"Miért hagynánk ezt figyelmen kívül? Meggyőződésem, hogy Sir John Williams ezt a szikét használta a nők meggyilkolásához. Közismert tény, hogy az a személy, aki a gyilkosságokat elkövette, birtokában volt az orvosi ismereteknek" - fogalmazott az örökös. "Sir John Williams végzett sebész volt, és rutinszerűen végzett abortuszokat. A gyilkosságok idején műtétek egész sorát hajtotta végre Londonban."

Azt is hozzátette, hogy az egyik áldozatot, Mary Kellyt vizsgáló patológus, Dr. Thomas Bond szerint a hasfelmetsző ugyanilyen 15 centis szikét használt az örömlány méhének kimetszéséhez. 1888 augusztusa és novembere közt összesen öt prostituált - Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes és Mary Jane Kelly vált az áldozatává. A boncolás szerint szakszerűen lett a hasüregük megnyitva, kettőnek pedig eltávolították a méhét is.

Tony Williams szerint ez világossá teszi az indítékot is: szépnagybátyja megszállottjává vált annak a veszteségnek, hogy feleségének, Mary Hughesnak nem lehetett gyermeke. A csonkolások, a tárgylemezeken megőrzött metszetek és a szike mind-mind Sir Williamsre terelik a gyanút. Ráadásul az egyik gyilkosság egyetlen szemtanújának leírása szintén ráillik a sebészre: jellegzetes hosszú, sötét kabátját viselte, és a vörös köves nyakkendőtűjét is felismerték.

Naplója tanúsága szerint Sir Williams 1885-ben, három évvel a gyilkosságok előtt végzett abortuszt Mary Ann Nicholson, de az 1888-as bejegyzések közül több oldal eltűnt.

"Nincs meggyőző bizonyíték a véleményem alátámasztására, hogy Sir John Williams volt Hasfelmetsző Jack. De a kés, a holmijai és számos egyéb bizonyíték mutat rá. A családunk sok tagja nem beszél róla - azt hiszem, kissé felizgatja őket. De szerintem ez az ügy megoldódott" - írja a leszármazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.