Bűnügyi iratokat tettek közzé

Válogatott kegyetlenségek között mazsolázhatunk: már az Interneten is elérhető a Hasfelmetsző-akta!

Több száz év angol pereinek a dokumentációja került fel az internetre, köztük Hasfelmetsző Jack ügyének az iratai is.

2009.08.03 15:41ictpress

Több mint egymillió négyszázezer a tizenhetedik és a tizennyolcadik században Angliában és Walesben tartott bírósági tárgyalás iratait tette elérhetővé az Ancestry.co.uk honlap, az előfizetői számára. Az oldalon kilencszázezer börtönbüntetés, közel százezer száműzetés és több mint tízezer kivégzés indoklása olvasható el.

A dokumentumok között híres perek jegyzőkönyvei is megtalálhatóak, köztük a sokak által Hasfelmetsző Jack-nek hitt Dr Thomas Neill Cream vallomása is, akit több ember megmérgezéséért akasztottak fel 1892-ben.

"A gyűjtemény rendkívül hasznos lehet a társadalmi változásokat kutató történészek számára, akik egy rendkívül részletes adatbázisból ismerhetik majd meg egy olyan korszak bűnözőit, melyben a társadalom jelentős része mélyszegénységben élt.

Az oldal látogatói rendkívül kreatív bűnözői módszerekkel ismerkedhetnek meg és rájöhetnek arra, hogy a különböző törvénysértésekért kiszabott büntetéseken mindig is sokat vitatkoztak az emberek. "- nyilatkozta Olivier Van Calster a dokumentumokat közlő honlap igazgatója az AFP-nek.

Néhány évszázaddal ezelőtt Angliában, a fák kivágásáért, a háziállatok és a nyulak ellopásáért és ma 35 eurónak megfelelő összegnél több pénz eltulajdonításáért halálra ítélték a bűnözőket. Az akasztások az ezernyolcszázas évek közepén váltak népszerű eseménnyé a szigetországban, és ezután a gazdagok gyakran bérelték ki azokat az erkélyeket, ahonnan jól láthatták a kivégzéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.