Akkora, mint egy autó, csak nem berreg

Gigatök: 600 kilós lett az idei győztes

Több mint 6 mázsát nyom az a tök, amellyel tulajdonosa valószínűleg jó eséllyel indul az idei össznépi töktermesztő versenyen: a britek között már hagyomány az efféle megmérettetés.

2011.10.11 07:29ma.hu

Saját tehenei trágyáját használta a 28 éves Jack Baggs, elmondása szerint ennek köszönheti, hogy végül a mérlegelésnél 605 kilót nyomott a gigászi példány - no meg annak, hogy a magja is már eleve egy ehhez hasonló óriástökből származott. A britek között minden évben megtartott Tökfesztiválon ezzel valószínűleg jó esélye lesz a győzelemre.

Az angoloknál már hagyománya van a töknövesztő versenynek, a méréseket mindig ilyenkor, Halloween közeledtével végzik el a termelők. Ezúttal is egy speciális emelőszerkezetre volt szükség, hogy mozgatni tudják a hatalmas termést, amelynek súlya vetekszik egy kisebbfajta autóéval. Az arányok érzékeltetésére Baggs még a kétéves fiát, az ifjabb Jacket is a tök tetejére ültette.

Bármily meglepő, a gigatök nem érte el az eddigi rekordot, amely a 680 kilogrammot is meghaladta, ezért tavaly zsebelhette be a két termesztő - egy ikerpár - az 1000 fontos (300 ezer forintos) díjat. Ám ezzel csak az angolok közt lettek győztesek: a világ legnagyobb tökét szintén tavaly termesztették, az amerikai Wisconsinban nőtt ekkorára - Chris Stevens gondoskodó kezei alatt összesen 821 kilót ért el.

Az átlagos tök tíz és 20 kiló között van.

Fotó: Solent


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.