Megcsonkították az áldozatokat

Hideg nyomon: kétezer éves a tripla gyilkosság

Hármas gyilkosságot fedeztek fel egy építkezésen, de a rendőrség mellett a régészek is beszálltak az eset felderítésébe: a brutális tettet kétezer évvel ezelőtt követte el valaki.

2011.10.10 07:29ma.hu

Már első ránézésre is látszott az építkezésen, hogy valami nem stimmel a föld alatt heverő csontokkal, a régészek pedig megerősítették, hogy egy ókori gyilkosság nyomaira bukkantak. Az olaszországi Modenában kiásott maradványokból egyértelműen kiderült, hogy az áldozatoknak több testrésze is hiányzik.

A kétezer éves bűnesetre egy autókereskedés építése közben derült fény, az alapok kiásásakor fedezték fel a három, 16-30 év közötti férfi maradványait, az elsődleges vizsgálatok szerint a brutális gyilkosságot valamikor az időszámításunk előtti század és a Krisztus utáni első század között követhették el.

Az ásatást vezető Donato Labate régész elmondta, hogy az egyik áldozatnak mindkét lába hiányzik, a csontokon pedig jól látható, hogy a csonkolást éles eszközzel végezték. A brutális hármas gyilkosság okát egyelőre nem sikerült megfejteni.

Labate szerint azért is különleges a lelet, mert a rómaiak a halottakat inkább elégették, ezért most először kerültek elő ilyen csontvázak. A kivégzés nemcsak a levágott lábakból következtethető ki, de a csontok elhelyezkedéséből az is egyértelmű, hogy az egyik áldozatnak hátra voltak kötve a kezei. Szokatlan viszont a "büntetés" azért, mert ha valakit a rómaiak halálra ítéltek, azokat leggyakrabban lefejezték, és közszemlére tették ki a levágott fejet, ezúttal viszont a koponyák a helyükön voltak.

Bár a gyilkosság kétségkívül elévült és az elkövetőt sem lehet megbüntetni, a régészek mellett a hatóságok is vizsgálatot indítottak az eset felderítéséért. A parmai csendőrség helyszínelői szerint felmerül az a lehetőség, hogy a három férfi valamiféle ókori klánok közötti leszámolás áldozata lehetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.