Fegyelmi bizottság előtt áll az orvos

Feljelentette az urológust, mert a fenekében turkált

Csupán egy szakszerű prosztatavizsgálatot akart elvégezni egy urológus, ám páciensének fogalma sem volt róla, mi fog vele történni, így utólag feljelentette a fenekébe nyúló orvost.

2011.10.06 11:29ma.hu / manna.ro

Fegyelmi eljárást indítottak egy romániai orvos ellen, aki ellen egy betege emelt panaszt. A páciens azt kifogásolta, hogy az urológiai vizsgálat során az orvos az ujjával a végbelébe nyúlt és úgy vizsgálta őt meg, állítása szerint meglehetősen kellemetlen "élményt" okozva neki ezáltal.

A beteg azt állítja, nem kapott előzetesen tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy mit is jelent a rektális vizsgálat.

Az orvos, akit a napokban fog meghallgatni a fegyelmi bizottság, előzetesen annyit mondott: a prosztataproblémákkal küszködő férfit mindenképp teljeskörűen ki kellett vizsgálni és ennek kötelező eleme a végbélen keresztül történő, tapintásos ellenőrzés is.

Igaz, azt ő maga is elismerte, hogy nem magyarázta el részletesen a vizsgálat mibenlétét, mivel azt hitte, a beteg ezzel tisztában van. "Megkérdezhetett volna, és akkor gond nélkül elmagyarázom neki" - védekezett az őt ért támadások ellen.

Ráadásul szerinte egyáltalán nem volt agresszív, ahogyan végrehajtotta a diagnosztizálás folyamatát - könnyen lehet, hogy a beteget érte a vártnál nagyobb sokk, amikor megérezte a hátsójába hatoló ujjat.

Az orvosnak ettől függetlenül vallomást kell tennie, és a fegyelmi bizottság dönti el, történt-e visszaélés vagy érte-e egyéb hátrány a beteget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.