463 millióba kerül egyetlen gyapjas

Milliárdos? Villogjon luxusbirkával!

463 millió forintnak megfelelő összegbe kerül egyetlen példány abból a különleges birkafajtából, ami mostanában kiugróan népszerűvé vált a kínai milliárdosok körében. A magas ár oka a különleges gyapjuk.

2011.09.29 08:29ma.hu

Újfajta őrület ütötte fel a fejét a multimilliomos birkatenyésztők között: életük munkáját egy különleges fajtával, egy Dolan birkával szeretnék megkoronázni, amelyből mindössze ezer példány él az egész világon a tenyésztők szerint, ára épp ezért a csillagokat verdesi. Egyetlen példány is több millió jüanba kerül.

"Mindenféle nagyfőnök jön ide a luxusautójával és a hátsó ülésre ülteti a juhokat" - mesélte az újságíróknak a 48 éves Liu Fenghua, aki az északnyugat-kínai Aksu városában tenyészti ezt a különleges fajtát. "Általában ujgur muzulmánokról van szó, akik a juhtenyésztésből szerezték pénzüket, és most egy luxusfajtával szeretnék megjutalmazni magukat, amelyet háziállatként tartanának" - árulta el.

Majid Abdul Reyim nem akarja eladni az állatát (Fotó: Telegraph)


A Dolan fajtának jellegzetes ívelt orra és hosszú, lecsüngő füle van. A fajta rendkívül jó húshozamú, mégis inkább díszállatként, mintsem haszonból tartják. "Az ár a származásától függ" - folytatta Mr. Fenghua. "Minél sötétebb a gyapja, annál jobb. Minél nagyobb a füle, annál jobb. Minél íveltebb az arca, mintha egy sas csőre lenne, annál jobb. A legtökéletesebb az, amelyiknek sötét a teste és fehér a farka" - árulta el a főbb szempontokat.

A kifejlett példány elérheti a 90 kilót, de csak hat hónapos kora után. A legértékesebb juh tulajdonosa egy kashgari (Észak-nyugat-Kína) tenyésztő, Majid Abdul Reyim, aki bevallotta, kapott már 14 millió jüanos - 463 millió forint - árajánlatot is, de egyelőre nem hajlandó megválni a kedvenc állatától.

"Ennek a birkának a nagyapja rendelkezett a régióban a legjobb törzskönyvvel. A nálam lévő unokája valójában 6 millió jüant ér. Összesen 19 példányt nevelek, és dióval meg fűvel etetem őket" - magyarázta a tenyésztő. Azt is elmondta, hogy gyakran több család fog össze, hogy közösen megvásárolhassanak egy Dolant, befektetési céllal, majd megvásárolják a tenyésztési jogot. A legjobb példányok egyetlen adag spermája akár 300 ezer jüant - közel 10 millió forint - is ér.

"Árultam hagyományos birkafajtákat is, tavaly 320 darabot adtam el, de nem tudtam haszonra szert tenni, csak egy Dolannel" - mondta Liu. "2009-ben kezdtem tenyészteni ezt a fajtát, akkor vettem egy párt 25 ezer jüanért. A következő évben 250 jüant ajánlottak értük, az ár pedig azóta is egyre emelkedik" - magyarázta.

Nagy-Britannia eddigi legértékesebb gyapjasa 231 fontért (74 millió forint) kelt el: a nyolc hónapos, Texel fajtájú ivarképes kost egy 2009-ben tartott árverésen adták el Skóciában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.