A beszélő-éneklő kukákba szívesebben dobálunk?

Beatlest énekelve dicséri meg a kuka a szemetelőt

Furcsa újítást vezetnek be október közepétől Londonban és Liverpoolban, hogy elősegítsék a köztisztaság fenntartását. A kukák beszélnek és énekelnek, ha beledobunk valamit.

2011.09.27 07:34ma.hu

A humort hívják segítségül a brit városvezetők azért, hogy jobban segítsék az utcák tisztántartását: a Londonban és Liverpoolban bevezetett kísérleti szeméttárolók különféle mondatokkal köszönik meg, ha kidobunk valamit. A beépített hangszórókból ismert angol színészek, celebek vagy épp zenészek hangján csendül fel a hálálkodás vagy épp a dicséret.

Fotó: Daily Mail


A szemetelőkkel például Amanda Holden színésznő közli, hogy mennyire ügyesek, de állítólag a Monty Python ikonikus sztárja, Michael Palin is az angol bin (kuka) szót alapul véve mondja el apró módosítással a híres kijelentését: "Senki sem számít a spanyol bin-kvizícióra!"

A szemetelési kedv növekedésére viszont nagyon is számítanak az újdonság bevezetésével. Jobb ötlete nem is lehetne a kezdeményező civil csoportnak, mert a figyelmeztetésekkel és a bírságokkal eddig nem sokra mentek, az utcák és a parkok valahogy csak nem akartak tisztulni - adta hírül a brit Daily Mail.

Egy hasonló kísérletet egyébként már Svédországban is végeztek, ott a tapasztalatok azt mutatják, hogy közel háromszor annyi szemét került a beszélő kukákba, mint egy hagyományos tárolóba, egyszerűen azért, mert az embereket vonzotta az újdonság.

Londonban és Liverpool utcáin összesen 25 speciális szeméttárolót fognak kihelyezni október közepétől, ráadásul minden helyen olyan hangokon "szólal meg" a szemetes, ami az adott környékhez a leginkább passzol. Így a Royal Operaház közelében álló kukákból Janis Kelly szopránénekesnő ad elő egy részletet a Nessun Dorma című Puccini-darabból, Liverpoolban viszont természetesen más fel sem csendülhetne, mint néhány Beatles-nóta.

Amanda Holden, aki a nálunk X-Faktor néven ismert tehetségkutató angol változatában, a Got Talentben tölt be mentorszerepet, így köszönti a londoni szemetelőket: "Itt Amanda beszél, és ez a Got Talent városa".

Ha a kezdeményezés sikeresnek mutatkozik, akkor hamarosan egész Angliát eláraszthatják a beszélő szemetesek. Az ötletgazda, Colette Hiller elmondta: alapvetően az emberek azon tulajdonságára építenek, nevezetesen hogy mindenki szereti, ha megdicsérik vagy jutalmazzák őket. Ily módon megváltozhat a viselkedésünk, egyúttal felhívják a figyelmet arra is, hogy egy kis odafigyelés akár szórakoztató is lehet, amellett, hogy eredményt hoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.