Szellemek vezetik az antitalentum kezét?

Ébren csak firkál, alva valóságos festőművész

Senki nem érti az okát, de az biztos, hogy ha lefekvés előtt iszik némi alkoholt, akkor valódi remekműveket fest egy férfi. Csakhogy reggel semmire nem emlékszik, és ébren legfeljebb kriksz-krakszokat rajzol.

2011.09.06 18:29ma.hu

Ha Lee Hadwin kezébe adunk egy ceruzát vagy egy ecsetet, a 37 éves férfi a legnagyobb igyekezetével is legfeljebb értelmetlen kriksz-krakszokat fog rajzolni, ami némi jóindulattal talán egy óvodás szintjét eléri, de annál többet semmiképp. Ha azonban megvárjuk, míg álomba szenderül, főleg, ha előtte még egy szolid mennyiségű alkoholt is fogyasztott, akkor csodát fogunk látni.

Fotó: leehadwin.com

Lee Hadwin ugyanis az alvajárásnak egy egészen különleges típusát produkálja - és nem véletlenül nem úgy fogalmazunk: "az alvajárás egy fajtájában szenved". A brit férfi álmában ugyanis egészen elképesztő művészi adottságokról tesz tanúbizonyságot, több mint 200 képe között olyan is akad, amelyért nem kevesebb, mint 30 millió forintnak megfelelő összeget fizetett egy gyűjtő.

Pedig Hadwin gyerekkorában sem tudott rajzolni, meg is gyűlt a baja az iskolában, akár gyakorlatban, akár elméletben kellett számot adnia a tudásáról. De négy évesen egy éjszaka megalkotta a rézkarc mintájára a "komódkarcot", igaz, nem teljesen szándékosan, édesanyja mégsem értékelte a kibontakozó művészi hajlamot.

Az antik bútor után szerencsére Hadwin gyorsan áttért a papírra, bár néha a falat is vászonként használja. Arra azonban nem talált ésszerű magyarázatot, miért tud álmában művészien festeni, miközben ébren nulla tehetséget mutat - az ésszerűtlen magyarázat szerint túlvilági szellemek vezetik a kezét alkotás közben.

Hogy ez hogyan függ össze az elalvás előtti alkoholfogyasztással, arra végképp nincs ötlete, mindössze azt figyelte meg, hogy olyankor még szebbeket fest és rajzol reggelre.

Az alváskutatók szerint persze ennél jóval triviálisabb ok áll a különös jelenség hátterében. Szerintük Hadwin alvafestését az a megrázkódtatás okozta, amit gyerekkorában szenvedett el: öt barátját is elveszítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.