Narancssárgára fújnak minden kutyagumit

Festők vadásznak a kutyapiszokra

Furcsa akcióba kezdenek egy brit kisvárosban: láthatósági narancssárgára festenek minden ebpiszkot, amitől azt remélik a városvezetők, hogy visszaszorul a parkokban és az utcákon a kutyagumi mennyisége.

2011.08.10 14:44ma.hu

Mostantól jobban szemet szúr az utcán vagy a parkok füvében megbújó kutyagumi az angliai Redditchben, ahol a helyi önkormányzat elhatározta: felhagy a véget nem érő, ámde eredménytelen küzdelemmel, hogy a köztisztaságiakkal próbálja meg feltakaríttatni az összes ürüléket. Helyette most festőket béreltek fel, persze szó sincs művészi tevékenységről: a megbízottak ezentúl is vadásznak az ebpiszokra, de lapát helyett festékszóróval, és ha találnak egyet, azt beszínezik narancssárgára.

A városvezetésnek két célja van a különleges akcióval: nemcsak jobban szemet szúr így az oda nem illő végtermék, de egyúttal maga a probléma is látványosabbá válik és többen észreveszik, hogy valóban ideje tenni valamit. A novemberig tartó akciótól az elöljárók azt várják, hogy a kutyatulajdonosok jobban odafigyelnek a kedvenc négylábújuk utáni takarításra.

Korábban Lincoln városában kezdett egy egyszemélyes figyelemfelhívó akcióba egy férfi, ő festés helyett a "kitáblázást", pontosabban kicetlizést választotta, minden kupac mellé egy kis papírt tűzött, amire figyelmeztető szöveget írt a rendetlen tulajdonosoknak címezve. Az ottani önkormányzat azonban nem díjazta az ötletet, sőt, még majdnem a férfinak kellett büntetést fizetnie, mert a hivatalos álláspont szerint nemhogy segített volna a problémát megoldani, hanem még gyarapította is a szemét mennyiségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.