Nem lőhette volna le a grizzlyt az apa

Börtönbe csukhatják, mert megvédte gyerekeit a medvétől

Akár egy évre is börtönbe zárhatják azt az apát, akinek gyermekeire rátámadott egy grizzlymedve, ő pedig lelőtte a felbőszült állatot. Az állatvédelmi törvény tiltja a faj meggyilkolását.

2011.08.25 14:42ma.hu

Agyonlőtt egy grizzlymedvét egy amerikai férfi, ezért bíróság dönti el, kiszabják-e ellene a kapható 1 éves börtönbüntetést és az 50 ezer dollár - 10 millió forint - pénzbírságot. A hír önmagában még nem lenne hír, hisz ez az állat védettnek számít, így magától értetődő, hogy aki lelő csak egyet is, annak törvény előtt kell felelnie tettéért.

Csakhogy a 33 éves férfi nem puszta szórakozásból, vagy a vadászat kedvéért pusztította el az állatot, hanem mert a nőstény állat a férfi birtokán belülre tévedt, ahol Jeremy Hill mellett a felesége és három kiskorú gyermeke is otthon volt.

"Kötelességemnek éreztem megvédeni magam és a családom" - indokolta később tettét a medvelölő, és ugyanezen a véleményen voltak a parkőrök is, ám a törvény emberei nem fogadták el az érvelést, mondván, a medvék biztonságos távolságban voltak a gyerekektől.

Az Idaho államban történt eset még májusban esett meg, a vadvédelmi hatóság - amelyet a férfi maga értesített - azonban mostanáig próbálta kivizsgálni a pontos történetet. Bár jelentésükben jogos önvédelemnek ismerték el a grizzlymama lemészárlását, a Washingtonban székelő szövetségi bíróság figyelmen kívül hagyta ezt és vádat emelt Hill ellen.

A meghallgatások során több tucatnyian szólaltak fel a férfi védelmében, ám büntetéséről mégis az esküdtszék fog dönteni az október 4-re kitűzött tárgyaláson. A vádlott birtoka egyébként mintegy 8 hektáron terül el, és a közvetlen szomszédságában két grizzly-rezervátum is található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.