Bejárták a világot, mégis hazahúzta a szíve

Rippel Feri: Megkaphattuk volna a zöldkártyát

A Rippel-fivérek az elmúlt 22 évben szó szerint körbeutazták a világot, ám hiába kaptak több helyről ajánlatot a végleges letelepedésre, mindig megmaradtak a szívükben magyarnak.

2011.08.20 09:29ma.hu / Sztárportré

Különös kimondani, de a Rippel-fivérek már 22 éve járják a világot és mutatják be bámulatosabbnál bámulatosabb koreográfiáikat, miközben Ferenc épp idén nyáron töltötte be a 40. évét, testvére, Viktor pedig két évvel fiatalabb nála. Ez a 22 év alatt viszont annyi élmény adatott meg nekik, amit csak kevesen tudhatnak magukénak - igaz, ennek kemény ára volt.

"Az elmúlt 22 évünknek szinte a 90 %-át külföldön töltöttük. Ez természetesen egy elég nehéz feladat és folyamat volt, mert 22 évvel ezelőtt sem a technika, sem a kor akkori lehetősége nem adta meg azt, mint amit a mai kor - például az internet által - megad. Folyamatosan leveleznünk kellett különböző ügynökségekkel, és ügynökökkel, hogy tudjanak rólunk, és egyéb feladatokat kellett végrehajtanunk, hogy egyáltalán tudatosítsuk azt, hogy vagyunk" - mesélte Feri a Sztárportréban.

"De nagyon hamar elértük, mert a Fiatal Artisták Cirkuszfesztiválján 1996-ban debütáltunk, és onnantól kezdve a külföldi ügynökségek sorban álltak értünk, hogy náluk dolgozzunk. A jókor, és jó helyen működött a legjobban. Magyarországról is indult egy pár lehetőség külföldre, de az mindig dugába dőlt. A külföldi menedzsmentek máshogy állnak az artistákhoz, fellépőkhöz, mint a magyar menedzsmentek."

A Rippel-fivérek a Csillag születik döntőjében (Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence)


Ilyen kezdet után nem csoda, ha egymás után kapták a meghívókat a különböző rendezvényekre, amelyek közt volt szakmai megmérettetés és volt, amikor "csak" szórakoztatniuk kellett a közönséget. Feritől könnyebb azt megkérdezni, hol nem jártak, mint azt kérni, sorolja fel, hol igen.

"Van néhány olyan pontja a világnak, ahol még nem jártunk, de nagyon szívesen elmennénk: pl. Afrikának csak az É-i részét jártuk be, de lefelé nem mentünk - nagyon szívesen eljutnánk arra a részre. Eljutottunk egészen Új-Zélandig, útba ejtettük a Tasmán szigeteket, Ausztráliát, végigjártuk Szingapúrt. Dzsakarta, Malajzia, Thaiföldön nagyon sokat jártunk, eljutottunk Japánba, Kínába, Mongóliába. Az orosz területet teljesen bejártuk, és ahol nem voltunk: pl. Írország - de nagyon szívesen megnéznénk. Angliába eljutottunk, de Izlandra sem mentünk át, viszont Kanadát már szépen körbejártuk - csak az északi részén nem voltunk. Dél-Amerikát: Argentínát, Brazíliát végigjártuk, de Peruba és Chilébe még nem mentünk el, ami nagyon-nagy szívünk vágya."

Ezek után joggal merül fel a kérdés: ha ennyi időt töltenek külföldön, akkor nem lenne egyszerűbb kiköltözni valahova? De Feri határozottan elutasítja az ötletnek még a halvány nyomát is.

"Az Amerikai Egyesült Államokban eltöltöttünk 4 évet egyhuzamban, és ha hozzáadjuk a jövés-menést, akkor durván 6 év jön ki. Rendes adózók vagyunk ott kint, fel is kínálták, hogy a greencard-ot automatikusan megkaphatnánk, de nem éltünk vele. Mi úgy vagyunk vele, hogy nekünk magyar az útlevelünk, magyar az állampolgárságunk, és semmiféleképpen nem szeretnénk ezt megbolygatni. Ez maradjon így, a szívünk ebben a kicsi országban érzi jól magát, ide húz haza, ez a központ."

A Rippel-fivérek a Csillag születik döntőjében (Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence)


"Nagyon sok kedvenc helyünk van, az egyik Horvátország" - folytatja Rippel Feri. "Valamiért nekünk ott jól jött ki a lépés, nagyon szimpatikusak ott az emberek, tetszett a mentalitásuk, és gyönyörű a hely. Ennél is jobb egy fokkal Palma de Mallorca. Közel van, nagyon szép, teljesen laza a mentalitás, mediterrán hangulat, kedvesek, az ember nagyon jól tudja magát ott érezni, egy csoda kis sziget. Az egyik nagy kedvenc még Thaiföld - ha az ember turistaként megy oda, akkor elcsodálkozik, hogy milyen gyönyörű egy hely, és milyen kedvesek az emberek."

De akárhogy is, Feri és Viktor újra és újra visszatér a gyökerekhez. "Most is jött egy külföldi fellépésünk, és rögtön azt kérdezte az angliai ügynökünk, hogy honnan indulna a fellépés, és hát Budapestről. Mi mindig innen indultunk, és ide érkezünk haza. Nekünk ez egy álmunk, vágyunk, és ezt tartjuk is. Édesapám hazafiságát áthoztuk, és a világba visszük hírnevét ennek a pici országnak. Valamiért ez így adódott, és ezt már nagyon szeretnénk megtartani."

"Nagyon-nagy mázlink van, mert munkaadók terén nekünk maximálisan pozitív a véleményünk. Nagyon jó helyeken, nagyon jó lehetőségekkel tudtunk dolgozni - és talán a mentalitásunk miatt is -, velünk soha nem fordult elő, hogy nem kaptuk meg a fizetésünket.

Sőt, majdnem minden helyre - ahol eddig jártunk a Földön - visszahívnak bennünket, nem egyszer, nem kétszer. Mindenkinek javasolom, hogy beszéljen az adott nyelven - akár csak pár szót -, és olvassunk egy kicsit minden ország után, hogy mik az apró szabályok.

Záró gondolatként még annyit: a mi szakmánk egy olyan szakma, ahol azért fizetnek, hogy utazzuk körbe a Földet. Édesapám mondta - még fiatalkorunkban -, hogy dönthettek úgy is, hogy dolgoztok 8-10 órát egy nap, és 3 hét szabadságra elmehettek egy évben, vagy sokat dolgoztok, és utána az egész életeteket végignyaraljátok.

Hát mi így döntöttünk, ezért lettünk artisták.
"- mesélte a híresség, akinek mostanában az artistaművészeten kívül egy másik, egészen új "küldetése" is akadt: néhány hónapja hosszas küzdelem és az orvosi csúcstechnika eredményeképp megszületett első kisfia, aki még inkább visszahúzza a szívét, bármerre is járjon a világban!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.