Megy a vita a szent helynek szóló csekken

Siratófalnál imádkozott, százezer dolláros csekket talált

Százezer dolláros csekket talált imádkozás közben egy 22 éves izraeli férfi, a Siratófal gondnoksága szerint viszont az összeg nem őt illeti, ezért perre viszik az ügyet.

2011.08.04 14:29ma.hu

Mintegy 19 millió forintnak megfelelő, angol nyelven kitöltött csekket talált egy 22 éves hívő a híres jeruzsálemi Siratófalnál, miközben imádkozott. Az összeg a csekk szerint "A Szent Siratófalat" illeti, ám a fiatal férfi úgy gondolja, mivel ő találta meg a papírt, jogában áll felvenni a pénzt.

A Siratófalnál gyakori, hogy a hívek imádságaiknak úgy adnak nagyobb nyomatékot, hogy a falak repedéseibe apró cetliket csúsztatnak, melyre felírják kéréseiket, ezeket az illetékes rabbik évente egyszer összegyűjtik és egy szent helyre ássák el.

A fiatal imádkozónak azonban feltűnt, hogy ez a papír eltér a megszokottól, ezért húzta ki és nyitotta szét. "A papírokra írt üzeneteket illetlenség elolvasni, elítélek minden kísérletet, amelyek a cédulák szétnyitására irányulnak. Ez istenkáromlás és a Siratófal megbecstelenítése!" - kommentálta az esetet Smuel Rabinovic, a szent hely egyik rabbija.

A Yediot Ahronot című helyi lap szerint a férfi eddig nem váltotta be a csekket, de már felvette a kapcsolatot egy ügyvéddel, hogy bebizonyítsa, az összeg kiváltására igenis jogosult.

A Siratófal gondnoksága egyelőre nem indította meg a pert, de a sajtónak nyilatkozó egyik munkatárs elmondta, vizsgálják az ügy részleteit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.