A sötétség az oka mindennek

Holdtölte után több embert esznek az oroszlánok

Egy 500 támadást tartalmazó statisztika elemzéséből amerikai kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy közvetlenül holdtölte után az oroszlánok jobban szeretnek emberekre támadni.

2011.07.21 14:29MTI

Közvetlenül holdtölte után a leghajlamosabbak emberevésre az oroszlánok - állítják egy afrikai felmérés amerikai elemzői. Következtetésük ötszáz, embert ért oroszlántámadás feljegyzésén alapul, mindegyik eset Tanzániában történt 1988 és 2009 között.

A támadások kétharmada halálos kimenetelű volt, és áldozatukat meg is ették az oroszlánok. Döntően szürkület és este tíz között vadásztak emberre a nagymacskák - és közvetlenül telihold után.

A Minnesotai Egyetem kutatói a teljes sötétséggel magyarázzák az összefüggést: holdtöltét követőn az égitest viszonylag sokára kel fel alkony után, és a köztes idő kellően fénytelen az oroszlánoknak az eredményes vadászathoz.

Ráadásul a holdvilágos időszak után a ragadozók kiéhezettebbek, mivel a fényes éjeken nehezebben ejtenek zsákmányt.

A statisztikák alapján az oroszlánok többször támadnak emberre az esős évszakban is, amikor szintén sötétebb van, mert a holdat értelemszerűen felhők takarják - olvasható a kutatók tanulmányában.

Az emberiség jó ideje együtt él a nagymacskák jelentette fenyegetéssel, a legrégibb, oroszlánokat ábrázoló barlangrajzok 36 ezer évesek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.