Klímaváltozás

Épségben olvadtak ki a francia Alpokban több mint 50 éve a jég alatt rejtőző indiai újságok

Épségben találta meg a francia Alpokban egy helyi kávézó tulajdonosa azokat az 1966-ból származó indiai lapokat, amelyek egy annak idején a Mont Blanc térségében lezuhant repülőgépről származtak, és az elmúlt több mint 50 évben egy gleccser jege őrizte őket.

2020.07.13 10:08MTI

Az újságok, amelyek éppen Indira Gandhi, India mindmáig első női miniszterelnökének megválasztásáról számoltak be, Chamonix közelében, a Bossons-gleccserbe fagyva pihentek a katasztrófa óta - írta meg a The Guardian.

Ahogy a klímaváltozás miatt egyre több gleccser olvad el a Mont Blanc térségében, számos hasonló lelet kerül elő a jég alól. A most megtalált újságok az indiai National Herald és Economic Times példányai, amelyek az Air India Kancsendzönga elnevezésű, Boeing 707-es járat fedélzetén utaztak, és a géppel együtt 1966. január 24-én zuhantak le. A légikatasztrófának 177 halálos áldozata volt.

A tucatnyi újságot a múlt héten Timothée Mottin, egy helyi kávézó tulajdonosa találta meg a chamonix-i síparadicsom közelében, 1350 méteres magaságban.

"Száradnak, de nagyon jó állapotban vannak, el lehet őket olvasni" - mondta el a 33 éves Mottin hozzátéve, hogy azért találhatta meg a lapokat, mert azon a környéken elolvadt a jég.

A kávézó 45 perces sétára található a Bossons-gleccsertől, ahol az Indiából érkezett repülő rejtélyes körülmények között lezuhant.

Az újságok a kávézó tulajdonosának gyűjteményébe kerülnek. Mint mondta, ahogy az eddig talált többi tárgyat, ezeket is meg akarja osztani a betérőkkel. Nem padláson eldugva akarja őrizgetni őket, amíg egy aukción eladhatja - fűzte hozzá.

A gleccser környékén 2017-ben találtak emberi maradványokat, amelyek az 1966-ban lezuhant gép utasaié lehettek, de az is elképzelhető, hogy egy másik, 1950-ben szerencsétlenül járt repülő, a Malabar Princess utasaié voltak.

Az 1966-ban lezuhant repülőről származó mindeddig legértékesebb leletre 2013-ban találtak rá: a dobozban több százezer eurónyi értékű smaragd, rubin és zafír volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.