Klímaváltozás

A felmelegedéssel több baktériumfertőzés várható

A tengerek és a folyótorkolatok vizének melegedése elősegíti a sót jól tűrő baktériumok terjedését.

2020.06.18 10:19MTI

A globális felmelegedéssel több olyan fertőzéses megbetegedés várható, melyet a vibrió elnevezésű, pálca alakú baktériumok okoznak - állapította meg egy német kutatócsoport.

A tengerek és a folyótorkolatok vizének melegedése elősegíti a sót jól tűrő baktériumok terjedését a német szövetségi kockázatértékelési kutatóintézet (BfR) értékelése szerint.

"Húsz Celsius-fok fölött gyorsabban szaporodnak a vibriók, különösen a Balti-tengerben nőhet a veszély, amely eddig hűvösebb volt" - mondta Eckhard Strauch, az intézet vibriókutató részlegének vezetője.

Hosszabb hőhullámoknál a vízhőmérséklet 20 fok fölé emelkedhet, tehát javulnak a vibriók életfeltételei, ráadásul a Balti-tenger sókoncentrációja alacsony. "Éppen a két veszélyes faj, a Vibrio vulnificus és a Vibrio cholerae non-O1 számára javulnak a feltételek" - tette hozzá. A vibriók az egész Baltikumban, valamint az északi-tengeri folyótorkolatokban is elterjedtek.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) az év eddigi hónapjai alapján végzett értékelése szerint új hőmérsékleti rekordok születhetnek idén, az északi féltekén ismét forró nyár várható.

A Robert Koch Intézet szerint fiatal, egészséges felnőttek ritkán betegednek meg vibriófertőzéstől, idősebb vagy legyengült immunrendszerű emberekre azonban veszélyt jelent: főként a cukorbetegek, a májbajosok és a daganatosok kockázata jelentős.

Halálos kimenetelű fertőzés egyébként elvétve akadt az elmúlt években, a betegséget antibiotikummal kezelik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.