Katasztrófa

Hatalmas tűzvész pusztított a Duna-deltán

Senkit sem érdekelt a világjárvány közepette az Európa második legnagyobb deltatorkolatánál pusztító tűzvész.

2020.05.13 09:07ma.hu

A lenti képek nem az ausztrál bozóttüzekről készültek, és nem is Amazóniában, hanem a szigorúan védett Duna-delta területén - osztotta meg a szomorú történetet Facebook-oldalán Mihai Gotiu román szenátor, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség tagja. A román kikötővárosban, a négy világítótorony városában, Sulinában csaptak fel a lángok az egyik éjjel, a lakosság a kétségbeesetten menekülő állatok zajára ébredt - írta az esetről a román lap, a mandri.ro.

2019-ben is tűzvész pusztított a térségben, sokan álhír terjesztéssel vádolják a szenátort és a lapot is, ám többször is megerősítették, hogy tavaly is és idén, 2020-ban is volt tűz a térségben.

A politikus szerint a világjárvány mellett, az olyan katasztrófák, amelyek súlyosan károsítják a biodiverzitást, észrevétlenek maradnak, így az sem érdekel senkit, hogy lángokban állt a Duna-delta.

A térségben gyakoriak a tüzek a nád égetése miatt. 2019-re egyébként már 5000 hektár érintett, amely az ember okozta lángok martalékává vált. A politikus szerint a gyújtogatók ellen sosem vetettek ki szankciókat, de még csak nem is azonosították a tüzet okozó személyeket. Érthetetlen, hogy miért nem a különleges és gazdag természeti környezetet védi az állam, miért a haszonszerzőket támogatja ezzel a hozzáállással.

Tény, hogy a nád gondozása nem feltétlenül csak égetéssel valósulhat meg, ám ez a legegyszerűbb módja - csak éppen néha leég a fél környezetvédelmi terület, benne a sokféle növénnyel és állattal.

Mindenesetre a politikus hivatalból indított vizsgálatot a közelmúltban bekövetkezett tüzekkel kapcsolatban és egy konkrét cselekvési tervet szeretne az asztalon látni, még mielőtt a Duna-delta már csak egy szép emlék lesz - írta Facebook-bejegyzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.