Világvége

Brutális méhpusztulás a Rábaközben

Néhány órás permetezéssel tehette tönkre ismeretlen gazdálkodó az egyedi méhészek egész éves munkáját.

2020.04.20 17:05ma.hu

Egy ismeretlen gazdálkodó néhány órás permetezése miatt 63 méhcsalád pusztult el Rábaközön a hétvégén - számolt be a döbbenetes esetől a Kisalföld.

Németh Gábor méhész – az ő méhcsaládjai pusztultak el – korábban hiába hirdette büszkén, hogy a környezetükben a gazdák méhkímélő módszerekkel és eljárásokkal dolgoznak, ennek hétvégén vége szakadt.

A méhcsaládok pusztulásával a méhészt is több száz kilogrammnyi kár érte. Vasárnap az állategészségügyi hatóság és a növényvédelmi igazgatóság szakemberei is jártak a helyszínen: vagy rossz szert használt valaki, vagy helytelen technológiát alkalmazott. Vannak ugyanis olyan szerek, amelyeket csak napkelte előtt, illetve napnyugta után lehet alkalmazni.

Mint ismeretes, a méhféléknek csaknem kétezer faja ismert. Az elfogyasztott ételeink egy részét, a nektár és pollengyűjtést, a virágok beporzását, és természetesen a mézet is nekik köszönhetjük. Gazdasági értéküket uniós szinten több tízmilliárd euróra taksálják. Rengeteg haszonnövény függ a méhek beporzásától. Nélkülük akár az összes élelmiszerünk harmadát elveszíthetjük. Ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.